Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

En tiondel avgjorde Vansbrosimningen

Publicerad 2014-07-05

Årets upplaga av Vanbrosimningen blev en så het duell om segern att den kylslagna Dalälven började koka.

Gusten Eriksson, Motala, vann den 1 500 meter långa simningen med bara en tiondel före Karlstads Anton Björck-Teuscher.

– Jag gjorde så många nybörjarmisstag under loppet att jag aldrig trodde det skulle räcka till seger, säger en överlycklig Gusten Eriksson.

Det gjorde ingen annan heller när det återstod 800 meter av loppet. Då hade Anton Björck-Teuscher tagit ett grepp om loppet. För när täten svängde in i Dalälven och skulle simma sina sista tusen meter motströms ryckte Anton Björck-Teuscher, som bara den senaste veckan hade vunnit fyra tävlingar i öppet vatten. Han såg ut som en mästare.

Kämpade sig tillbaka

Gusten Eriksson, som nu gjorde sin Vansbrosimning, hade då gjort flera nybörjarmisstag. Han missade startsignalen och kom långt ner i startfältet. Senare försökte han simma om konkurrenterna på fel ställen i Dalälvens motström.

– Det var inte mycket som stämde för mig. Men jag kämpade mig tillbaka och hade mest vilja under de sista meterna. Det räckte till seger, säger Gusten.

Bröt svit

Ellen Olsson, från Trelleborg, bröt en fem-årig dansk segersvit när hon vann damklassen. Efter målgången storgrät den 19-åriga Ellen Olsson av glädje.

– Det betyder så mycket för mig som simmare att få vinna Vansbrosimningen. Samtidigt ger detta en enorm kick inför min fortsatta satsning på simning i öppet vatten, säger Ellen Olsson som redan nu har OS i Rio de Janeiro som det stora målet.

Annars fick de 9 000 deltagarna i Vansbrosimningen en kylslagen lördag. På grund av låg vattentemperatur, knappt 14 grader, halverades distansen till 1 500 meter.

– Innan loppet tyckte jag det var synd. Men det var kallt vid starten och betydligt kallare i Dalälven, så nu tycker jag det var rätt beslut säger herrsegraren Gusten Eriksson.