Olungas dubbel ger Djurgården hopp

Publicerad 2016-08-08

Fotboll. Han hade inte gjort mål på 14 matcher.

I nye tränaren Mark Dempseys debut gjorde Djurgårdens Michael Olunga två och såg till att IFK Göteborg besegrades med 3-1 - Difs första seger på sex allsvenska omgångar.

– Det var fantastiskt, säger Mark Dempsey.

I onsdags sparkade Djurgården huvudtränaren Pelle Olsson efter 1-2 borta mot Kalmar FF och totalt fem raka förluster i allsvenskan. Ersättaren, engelsmannen Mark Dempsey, gjorde på måndagen I sin första match som tränare för Stockholmsklubben på kvalplats.

Det var lätt att se att 52-åringen ville göra ett varmt intryck framför sin nya hemmapublik på Tele2 Arena i ett kylslaget Stockholm. Det slutade i en klar seger och stående ovationer mot den allsvenska tabellfyran IFK Göteborg.

– Vi fick till en väldigt bra mix och såg väldigt bekväma ut, säger Mark Dempsey.

Dempsey vevade och visade tydligt och ofta att han ville se en offensiv från sitt hemmalag där vänstermittfältaren Othman El Kabir var tillbaka från avstängning. Något som resulterade i att trebackslinjen från förlusten mot Kalmar nu var ersatt av en fyrbackslinje.

Försvarsmiss i "Blåvitt"

Det var däremot bortalaget IFK Göteborg som inledde målskyttet i matchen när avstängde mittfältaren Søren Rieks ersättare Tom Pettersson nickade in 1-0 i den 24:e matchminuten.

– Det var den enda misstaget mina två mittbackar (Kebba Ceesay och Omar Colley) gjorde. Efter det tycker jag de var magnifika, säger Dempsey.

Djurgården, som inför matchen inte hämtat upp ett underläge sedan 2-1-segern borta mot Gefle den 10 april, stod då för en snabb vändning.

IFK-försvaret missbedömde ett inlägg från Magnus Eriksson och anfallaren Michael Olunga kunde efter 14 allsvenska matcher utan mål rulla in bollen i öppet nät förbi en bortspelad John Alvbåge i "Blåvitts" mål.

Knappt 28 spelade minuter då, och det skulle inte ens ticka ytterligare en innan Djurgårdens andra anfallare, Mathias Ranégie, nickade in 2-1 efter en stolpretur på ett vänsterskott från Eriksson.

"Ger hopp"

Efter en chansrik första halvlek saknades de riktigt stora målchanserna i andra. IFK Göteborg kom aldrig riktigt in i matchen spelmässigt och i den 65:e minuten strulade försvaret på nytt. 22-årige kenyanen Olunga rundade Alvbåge och satte sitt andra mål i matchen till 3-1.

– Vi hade inte kvalitet och kraft att vända på skutan, säger tränaren Jörgen Lennartsson som ändå inte tyckte att sina spelare såg trötta ut efter 2-0-segern mot HJK Helsingfors i torsdagens Europa League-kval.

Slutresultatet gav inga tabellskillnader i allsvenskan, men Djurgården knaprade in på 13:e-placerade Helsingborg. Bara en poäng skiljer lagen åt efter 17 omgångar. Efter slutsignalen gavs spelarna i Djurgården och tränaren Mark Dempsey stående ovationer.

– Det handlar inte om mig, men så klart är det smickrande. Det viktigaste är att det ger hopp till föreningen och supportrarna, säger Mark Dempsey.