Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Häckens supertalang med i EM-kvaltruppen

TT

Publicerad 2024-06-19

Felicia Schröder firar ett mål för Häcken. Arkivbild.

Elin Rubensson är tillbaka i fotbollslandslaget inför ödesmatcherna mot Frankrike och England när EM-kvalet avslutas.

Förbundskapten Peter Gerhardsson har tagit ut en större trupp än vanligt med bland annat Häckens 17-åriga talang Felicia Schröder.

Med anledning av varningshotade spelare och att fotbollssäsongerna i världen befinner sig i olika faser valde förbundskapten Peter Gerhardsson att ta ut 27 spelare i stället för 23 i truppen till EM-kvalmatcherna mot Frankrike och England i juli.

Elin Rubensson, som lämnade Häcken för spel i Houston i den amerikanska ligan NWSL i våras, är tillbaka i laget efter att ha saknats vid den senaste samlingen. Häckens 17-åriga offensiva talang Felicia Schröder och 22-åriga Evelyn Ijeh, Milan, är två framtidsnamn i truppen som också innehåller fyra målvakter.

Blackstenius saknas igen

– Vi kommer vid någon tidpunkt meddela att en målvakt inte åker med (till Frankrike), säger Peter Gerhardsson på en presskonferens.

Stina Blackstenius saknas fortfarande i truppen med anledning av skada, precis som vid senaste EM-kvalsamlingen i månadsskiftet maj-juni. Gerhardsson hänvisar frågor om den 28-åriga anfallarens status till hennes klubb Arsenal.

– Stina är inte uttagningsbar, annars hade hon varit med, säger förbundskaptenen.

Ödesmatch mot England

Efter fyra av sex matcher i EM-kvalet står Sverige på sju poäng precis som regerande Europamästaren England. Frankrike toppar kvalgruppen på nio poäng.

De två bästa lagen är direktkvalificerade till mästerskapet i Schweiz nästa sommar. Trean och fyran får spela playoff.

Sverige möter Frankrike i Dijon den 12 juli och England i Göteborg fyra dagar senare. Eftersom att inbördes möte är överordnat målskillnad och att Sveriges bortamöte med England i början av kvalet slutade 1–1 blir matchen på Gamla Ullevi avgörande.

– Vinst på Gamla Ullevi så är vi vidare till EM, säger Peter Gerhardsson.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig info kring vilka lag som får spela playoff. Rätt ska vara både trean och fyran i gruppen.