Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

HIF upp på allsvensk plats i tajta toppstriden

Publicerad 2024-10-21 20.58

Adrian Svanbäck blev tvåmålsskytt för Helsingborg under måndagen. Arkivbild.

Helsingborg hemmaslog Gif Sundsvall med 2–1 och tog tre blytunga poäng i toppstriden av superettan.

20-årige Adrian Svanbäck blev stor hjälte med sina dubbla fullträffar.

– Att vinna är fan det bästa som finns, säger HIF:s lagkapten Jon Birkfeldt till Max.

Det börjar minst sagt tajta till sig i toppstriden av superettan.

Med tre omgångar kvar att spela skiljer det endast en poäng mellan tre lag, som i första hand konkurrerar om en allsvensk plats och en kvalplats.

Och efter måndagens vinst mot Gif Sundsvall är det Helsingborg som sitter i förarsätet. Mycket tack vare 20-årige Adrian Svanbäck.

Först gjorde finländaren 1–0 i matchminut 25, som hittade in via ett Sundsvallsben. Men i inledningen av den andra halvleken behövde han ingen hjälp från bortalaget, när han nickskarvade in matchens andra mål.

Sundsvall fick in en reducering, men kom inte närmare än så. Matchen slutade 2–1, och Helsingborg knep alla tre poängen.

– Det var mycket kamp i dag. En klassisk höstmatch i superettan. Finspel och sådant, det är kanske inte det viktigaste. Tre poäng ska in, och det löser vi idag, säger Jon Birkfeldt till Max.

Därmed kliver HIF förbi både Landskrona och Öster, som båda förlorade sina matcher under helgen, och är ny tabelltvåa med en poängs marginal.

– Det är superettan, alla slår alla. Det gäller att vinna sina matcher, man kan inte lita på någon annan. Det är nu det avgörs, fortsätter HIF-kaptenen Birkfeldt.

Degerfors leder tabellen med sju poäng, och kan redan i morgon säkra en allsvensk comeback säsongen efter de åkte ur. Om DIF slår rivalen Örebro under tisdagen kan de officiellt titulera sig som segrare av superettan 2024.