Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Jättekast av Ståhl – men dubbla svenska förluster

TT

Publicerad 2024-08-31 18.42

Daniel Ståhl under Finnkampen i Helsingfors.

Daniel Ståhl har jagat formen hela sommaren och i säsongens elfte timme hittade han den.

69,03 meter innebar nytt årsbästa, men kunde inte rädda Sverige i Finnkampen. Det blev dubbla förluster, för första gången sedan 1998.

2024 kommer inte gå till historien som någon av de bästa säsongerna i Daniel Ståhls framgångsrika diskuskarriär.

Men bättre sent än aldrig.

I Finnkampen i Helsingfors hivade Ståhl iväg diskusen längre än han har gjort på hela året. 69,03 var fyra centimeter längre än hans tidigare årsbästa från säsongsdebuten på Teneriffa i maj.

– Det var rätt inpå från Rom (fredagens Diamond League-gala) och bara att dundra på. Sedan blev det ett årsbästa, så jag är jättenöjd med det, säger Ståhl till SVT.

Medaljmissar

I början av juni blev Ståhl utan medalj i EM och sedan följde ett par månader där stockholmaren förgäves försökte hitta formen inför OS i Paris. Där blev det en ny medaljmiss för den regerande olympiske mästaren.

– Jag har försökt hitta en bra tajming i tekniken hela sommaren och inte riktig hittat den, säger Ståhl.

Nu var tekniken ”hyfsad” och trycket ”bra”, enligt Ståhl. Som vanligt njöt han av att tävla inför den finländska friidrottspubliken.

– Jag är ju svensk såklart och kommer alltid vara svensk och är stolt svensk och så vidare. Men jag har ändå Finland med mig också och är otroligt stolt att vara halvfinne, säger Ståhl till SVT.

Daniel Ståhl var som väntat totalt överlägsen i diskustävlingen där Sverige tog en välbehövlig trippelseger för 16–6 i grenen.

Det gav hopp för svenskarna, som i ”papperskampen” – som baseras på de tävlandes årsbästa inför Finnkampen – var nederlagstippat på både herr- och damsidan.

1 500 meter avgjorde

Men det var Finland som satt i förarsätet och ledde med tre poäng när herrarnas Finnkamp skulle avgöras med avslutande 1 500 meter.

Det räckte inte hela vägen för Sverige. Samuel Pihlström spurtslog visserligen Joonas Rinne om grensegern, men Jonatan Gustafsson och Arvid Öhrn lyckades inte ta de nödvändiga poängen där bakom.

I damernas fajt hade Finland en elvapoängsledning inför 1 500 meter, som därmed blev en odramatisk avslutning på den Finnkampen. Sverige lyckades krympa förlustsiffrorna till fem poäng i det som innebar det första nederlaget på damsidan sedan 2015.

De svenska herrarna, som saknade såväl Armand Duplantis som Andreas Kramer i truppen, hade å sin sida inte förlorat sedan 2018.

Senast Finland lyckades vinna båda Finnkamperna var 1998.