Kanada till kvartsfinal trots poängavdrag

Marcus Alexandersson/TT

Clara Nyblom/TT

Publicerad 2024-07-31 19.27

Kanada firar matchens enda mål, gjort av Vanessa Gilles, i den avslutande gruppspelsmatchen mot Colombia.

Efter drönarskandalen fick Kanadas damlandslag i fotboll sex poängs avdrag i OS. Men efter kvällens seger mot Colombia är de trots allt klara för kvartsfinal.

Även Martas Brasilien avancerade med nöd och näppe.

Kanada har tagit tre raka segrar i OS-fotbollen på damsidan, efter kvällens 1–0-seger mot Colombia.

På grund av sex poängs avdrag slutar de dock på tre poäng, som ändå räckte till en andraplats i grupp A och avancemang till kvartsfinal.

De regerande OS-mästarna bestraffades efter att flera i tränarstaben spionerat på premiärmotståndet Nya Zeelands träning. Flera tränare har sedan dess blivit hemskickade och avstängda.

Även Brasilien avancerar trots förlusten mot Spanien. Då fick Brasilien också sin stora stjärna Marta utvisad.

På tilläggstid i den första halvleken var Marta högt uppe med benet, och hennes fot träffade Spaniens Olga Carmona i huvudet. 38-åringen fick se rött och klev av planen i tårar.

Anfallaren fick därefter se hur Spanien i andra halvlek gjorde både 1–0 och 2–0, det sista på rejält tilltagen tilläggstid.

Marta har tidigare sagt att hon gör sitt sista år i landslaget, vilket betyder att OS i Paris är hennes sista mästerskap med Brasilien. I och med avancemanget har ikonen fortfarande en chans att representera sitt landslag i ett mästerskap.

Australien, som tränas av svenskduon Tony Gustafsson och Jens Fjellström, förlorade sin avgörande match mot USA. De har därmed gjort sitt i OS i Paris.