Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Tyresö hoppar av allsvenskan direkt

Publicerad 2014-06-05

Konkurshotet är framskjutet till åtminstone över helgen.

Men beskedet från Tyresö att laget drar sig ur allsvenskan omedelbart skakar svensk damfotboll.

Utan en riktig spelartrupp efter spelarflykten i Tyresö tog den krisdrabbade klubben beslutet på torsdagen att hoppa av allsvenskan med omedelbar verkan. Även klubbens F19-lag drar sig ur sin serie.

– Det är jättetungt. Men jag tror att spelarna har förstått det, att de har haft det här på känn, säger Jimi Törnberg, tillförordnad klubbdirektör, till TT.

Beslutet var i slutändan det enda logiska, säger han.

– Vi har inte råd att driva ett damallsvenskt lag i föreningen, vi har inte tagit höjd för det i vår budget. Och vi har i princip inga spelare kvar heller. Så enkelt är det.

Division oklar

Vad som händer med Tyresö FF är oklart i dagsläget. Nästa år blir det spel i en lägre serie och det är upp till Stockholms distriktsförbund att avgöra vilken division man ska hamna i.

Landslagsmålvakten Carola Söberg är en av spelarna som efter ett hastigt sammankallat möte på torsdagen plötsligt stod utan klubb. Till skillnad mot Caroline Seger, som just på torsdagen blev klar för franska storlaget Paris Saint-Germain.

Dock är de spelare som ännu står under kontrakt nu fria att förhandla med andra klubbar.

– Vi blev kallade till ett möte klockan tre i eftermiddag. Hans Lindberg (klubbordföranden) berättade för oss vad de hade tagit för beslut, säger Söberg.

TT: Vad tycker du om beslutet att hoppa av allsvenskan?

– Det känns väl som det är det enda rätta att göra. Att lägga all fokus och arbete på Tyresö FF i stället för AB och försöka rädda föreningen och göra det bästa av det för ungdomarna och alla andra lag som finns i föreningen.

Alla matcher stryks

Det var redan klart att Söberg, som så många andra, skulle lämna klubben. Hennes kontrakt går ut den 7 juli.

– Jag har varit i Tyresö i fyra år. Jag kan väl säga att den här våren har varit min bästa och min värsta fotbollstid någonsin, det sammanfattar väl allt.

– Vi har haft ett fantastiskt lag och jättemånga bra spelare som är världsspelare allihopa. Att spela tillsammans med så bra spelare är helt fantastiskt. Sen så har det varit turbulent, men vi har ändå lyckats prestera, trots allt som har varit.

Beslutet innebär att alla Tyresös sju allsvenska matcher för säsongen stryks.

Om det ens blir några fler träningar i klubben är oklart.

– Vi vet inte riktigt än hur det kommer att bli. Men förhoppningen är att vi kan träna på som vanligt i alla fall ett tag framöver. Och några åker på landslagsläger den 10 juni och blir borta i tio dagar. Vad som händer efter det vet vi inte, säger Söberg.

Tyresös ansökan om förlängd rekonstruktion kvarstår, trots beskedet. På måndag tar Nacka tingsrätt ställning till den.