Hammarby skrällde mot Rosengård

Publicerad 2017-05-14

Fotboll. Hammarby har tagit säsongens första seger - och stod samtidigt för en riktig skräll i allsvenskan.

Nykomlingen chockade storfavoriten Rosengård och vann med 1-0 hemma på Zinkensdamm.

– Shit alltså, säger Hammarbys Emma Holmgren.

FC Rosengård studsade visserligen tillbaka från förlusten mot Eskilstuna och tog en tung 5-0-seger mot Göteborg senast. Men mot Hammarby chockades Malmölaget återigen i matchinledningen - precis som så många gånger tidigare den här säsongen.

I den 14:e minuten hittade 19-åriga Julia Zigiotti Olme rätt, framspelad av Anna Oskarsson.

De 450 personerna på plats på Zinkensdamm trodde nog inte att ställningen skulle stå sig matchen ut, och sett till hur matchen utvecklades låg ett kvitteringsmål minst sagt i luften. Nykomlingen trycktes tillbaka ordentligt, Rosengård hade 16-4 i avslut - men Hammarbys försvar, med målvakten Emma Holmgren längst bak, storspelade. Ella Masar sköt luriga skott, Sanne Troelsgaard sköt från nära håll - och Holmgren reflexräddade gång på gång.

– Just nu känns det bara jätteskönt och härligt. Shit alltså, säger Holmgren till damallsvenskan.tv.

– Vi försvarar oss ju i princip hela matchen. Men vi krigar på i 95 minuter och vi gör det riktigt bra. De får rulla runt men det kommer inte några riktigt farliga avslut, bara några på slutet.

"Inte godkänt"

Hammarby, som bara hade tagit en poäng på säsongens inledande omgångar, tog årets första seger - och stod för årets hittills största skräll.

För Rosengård var det säsongens andra förlust - och laget står därmed redan på lika många förluster som på hela förra säsongen.

– Ett bra Hammarby som sätter ett tidigt mål och kontrollerar sin ledning. De försvarar sig lågt och tajt och vi har svårt att komma till chanser, säger Lotta Schelin.

– Klart att vi är besvikna, det är inte vad vi hade räknat med. Två förluster på fem matcher, det är inte godkänt.

Hammarlund poängräddare

Piteå har kommit igång efter förlusten i premiäromgången och såg ut att gå mot tredje raka segern borta mot Göteborg. Hanna Pettersson gjorde 1-0 och Lotta Ökvist satte tvåan innan paus.

Men Göteborg slutade inte tro på sitt spel, och två sena mål - i den 69:e minuten av Sarah Teegarden och i den 72:a av Pauline Hammarlund - räddade en poäng till laget.

Djurgården lyckades däremot hålla i sin 2-0-ledning mot Kristianstad på hemmaplan. Michaela van del Bulk gjorde det första målet på straff och Katrin Schmidt utökade till 2-0, via stolpen, innan den första halvleken var slut. Kristianstads Therese Ivarsson reducerade på nick, men Djurgården vann med 2-1 och tog därmed säsongens andra trepoängare.

– Det är bara ren vilja på slutet som gör att vi tar den här trean, säger Djurgårdens Mia Jalkerud.