Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ramos Dortmunds oväntade hjälte

Publicerad 2016-11-02

Fotboll. Han skulle egentligen inlett på bänken och hade inte gjort mål i höstens Champions League.

Men på kort varsel fick Adrián Ramos hoppa in Borussia Dortmund startelva och säkrade slutspelsavancemang.

Colombianen gjorde det enda målet i 1-0-segern hemma mot Sporting.

Tyska storlaget Dortmund har anförts av Pierre-Emerick Aubameyang den här säsongen. Stjärnanfallaren från Gabon har gjort sju mål i bundesliga och tre i Champions League.

På onsdagen trodde alla att 27-åringen skulle återfinnas på topp, men i stället syntes han iklädd hatt på läktarplats.

Dortmunds tränare Thomas Tuchel valde, bara minuter innan avspark, att stryka Aubameyang från laguppställningen och internt stänga av sin stjärnspelare till och med torsdag, enligt tysk tv.

Enda laget vidare

I stället fick colombianen Adrián Ramos chansen på topp mot portugisiska Sporting, och avgjorde med matchens enda mål i den 12:e matchminuten. 30-åringens första i Champions League den här säsongen.

De tre poängen hemma på Westfalenstadion innebär att Dortmund, som enda lag under onsdagskvällen, säkrat slutspelsavancemang i Champions League.

Real Madrid tog en tidig 2-0-ledning borta mot Legia Warszawa och såg ut att göra Dortmund sällskap till åttondelsfinalen. Men det polska hemmalaget skulle, inför tomma hemmaläktare på grund av en tidigare incident, på ett skrällartat sätt vända till 3-2.

Real lyckades ändå få med sig en poäng efter en sen 3-3-kvittering av kroatiske mittfältaren Mateo Kovacic.

Svensklaget imponerade

Lagmaskinen Leicester har hackat i det engelska ligaspelet under hösten. Men i Champions League har det gått desto bättre. Fram tills nu. Efter tre raka segrar i grupp G blev det 0-0 borta mot FC Köpenhamn. FCK förde spelet och tre svenskar spelade hela matchen för det danska mästarlaget: målvakten Robin Olsen, vänsterbacken Ludwig Augustinsson och mittbacken Erik Johansson. I samma grupp vann portugisiska Porto med 1-0 hemma mot belgiska Club Brügge.

För första gången i karriären fick Carlos Strandberg chansen från start i en Champions League-match. 20-åringen, utlånad till AIK tidigare i år, hade däremot en tung kväll för sitt CSKA Moskva som förlorade med 0-3 borta mot Monaco i tajta grupp E. Den tidigare landslagsmittfältaren Pontus Wernbloom startade också för det ryska laget.

I samma grupp misslyckades Tottenham på Wembley i London, 0-1-förlust hemma mot tyska Bayer Leverkusen.

Sevilla står med mer än ena benet i åttondelsfinal efter överlägsna 4-0 hemma mot kroatiska Dinamo Zagreb i grupp H. Men rent matematiskt kan franska Lyon, som 1-1-kvitterade sent borta mot italienska Juventus, fortfarande nå en topp två-placering.

TT

Följ ämnen i artikeln