Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

Flera frågor kring F1-ledaren Verstappen

Anders Hansson/TT

Publicerad 2024-08-23 14.59

F1-ledaren Max Verstappen kan i helgen ta sin fjärde raka seger på hemmaplan. Men det finns frågor kring honom och teamet när nu F1-cirkusen återstartar. Arkivbild.

Formel 1-ledaren Max Verstappen skriver historia om han i helgen tar sin fjärde raka seger på hemmaplan.

Men har han kommit över motgångarna som drabbade honom och teamet innan tävlingsuppehållet?

Inför senaste Formel 1-loppet, som avgjordes i Belgien för en månad sedan, stormade det kring Max Verstappen och hans stall.

Verstappen fick svidande kritik av konkurrenten Lewis Hamilton, som ansåg att han inte uppförde sig värdigt mot sitt stall i samband med tävlingen i Ungern den 21 juli. Frågor uppstod hur Max Verstappen mådde, som inte vunnit sedan i juni.

Dessutom uppdagades att han spelade bilsimulator sent på nätterna, vilket kunde ha påverkat insatsen i bland annat Ungerns GP.

En vecka senare bestraffas Verstappen med tio placeringar inför F1-loppet i Belgien på grund av felaktigt motorbyte. Efter att ha vunnit sju av de tio första loppen började hans bil gå långsammare. Teamet ville göra något, vilket bidrog till det felaktiga motorbytet.

Nu återstartar Formel 1 efter en månads paus. Platsen är Max Verstappens hemmaplan i nederländska Zandvoort.

Verstappen leder sammanlagt med 78 poängs marginal till Lando Norris, Storbritannien. Tio lopp återstår.

Ödmjuk inför uppgiften

Inför hans hemmarace finns två frågor:

Hur mår Max Verstappen mentalt?

Har stallet lyckats få hans bil snabbare enligt reglerna?

Max Verstappen är ödmjuk inför helgens hemmarace. Till AP berättar han om arbetet med att förbättra bilen genom att bland annat skapa en bättre bilbalans. Han tillägger:

– Förra året, när jag kom hit, var jag mycket mer säker på att vi hade en stor chans att vinna loppet.

Kan skriva historia

Om Max Verstappen lyckas vinna i helgen blir det hans fjärde seger i rad på hemmaplan. Det gör honom historisk. Bara Juan Manuel Fangio (Argentina), Jim Clark och Lewis Hamilton (Storbritannien) har lyckats med detta på sina respektive hemmaarenor.

Innan det senaste uppehållet signalerade Max Verstappen ett lugn inför möjligheten att skriva historia på hemmaplan. I teamets podcast sa han:

”Jag bryr mig ärligt talat inte om rekorden. När jag sitter på stranden och dricker gin och tonic bryr jag mig inte om det, då ska jag ha det bra!”.