Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Sundhage: "Ett av världens bästa lag"

Publicerad 2017-04-07

Fotboll. Ett test för defensiven - och ett test för offensiven.

I juni EM-laddar Sverige mot USA och Skottland.

– USA är ett av världens bästa lag, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Sverige möter Tyskland i EM-premiären den 17 juli på Rat Verlegh stadion i Breda. Innan truppen tas ut har landslaget ett läger i juni och där får spelarna sista chansen att spela till sig en sommar i Nederländerna. För motståndet står USA (i Göteborg) och Skottland (i Växjö).

"Vi slog ut dem"

– USA är ett av världens bästa lag, som aldrig har blivit sämre än trea i ett mästerskap. Förutom förra året då - när vi slog ut dem (OS-kvartsfinalen i Brasilien), säger Pia Sundhage med ett leende.

USA är inne i en mindre generationsväxling, framhåller Sundhage. Trots det är motståndet högkaratigt på Gama Ullevi den 8 juni.

– Det kommer att gå fort. Det kommer att bli ett kvitto på om vårt försvarsspel duger, säger hon.

Fem dagar senare i Växjö väntar Skottland, som är kvalificerat för EM. Förbundskapten för Skottland är svenskan Anna Signeul (tar över Finland efter EM).

– En europeisk motståndare som kommer att se annorlunda ut. Där tycker vi nog att vi ska kunna använda mer av vårt anfallsspel. Då ställs det prov på hur vi anfaller och framför allt, vilket sätt skapar vi målchanser, säger Sundhage.

Dubbla landskamper 13 juni

Sveriges EM-trupp tas ut den 20 juni. Landslagsledningen hoppas även få till en landskamp under EM-lägret i Göteborg den 3-9 juli, men motståndare är ännu inte klar.

Den 13 juni blir för övrigt en helkväll för alla som gillar svensk landslagsfotboll. Samma kväll som damlandslaget möter Skottland spelar herrlandslaget mot Norge i Oslo. Alla fotbollsälskare ska dock kunna se båda matcherna. Skottlandsmatchen startar klockan 18.00 medan herrlandskampen har avspark klockan 19.45.

TT

Följ ämnen i artikeln