Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Stjärnorna nobbar Falun: "Det suger"

Publicerad 17.15

Jonna Sundling är en av de svenska landslagsstjärnorna som planerar att skippa världscupen i Falun den här vintern. Arkivbild.

Världscupen i Falun brukar vara en höjdpunkt för de svenska landslagsåkarna.

Inte den här vintern.

– Det suger att behöva stå över den, säger Jonna Sundling.

Är det mästerskapsår så är det.

För merparten av de svenska längdstjärnorna innebär det att det som vanligtvis är en av säsongens höjdpunkter får stryka på foten.

– Jag fick frågan om vilken ort jag gillar att tävla på mest. Och jag säger Falun. Det är en jättetrevlig tävlingsort och jag har fina minnen därifrån. Det är såklart jättetråkigt, säger fyrfaldiga världsmästaren Jonna Sundling.

Uppoffringar krävs

Problemet är att världscuphelgen i Falun ligger 14–16 februari, bara tio dagar före VM i Trondheim, och därför krockar med landslagets sista höghöjdsläger.

Ett läger som de flesta svenska åkarna har med i sin plan.

– Ja, tyvärr ser det ut så i dagsläget. Det är grymt tråkigt så klart, jag hade verkligen velat åka den. VM är det stora målet, då måste man göra vissa uppoffringar. Men det är otroligt tufft att behöva stå över hemmaplan, säger William Poromaa.

– Samma för mig. Det är skittråkigt, men samtidigt kommer det öppna upp sig så det känns kul att få se så många som inte hade fått chansen att tävla annars. Men Falun är en av årets höjdpunkter så det känns ju tråkigt att själv inte vara där, säger Linn Svahn.

Några undantag finns det. Ebba Andersson brukar bara ladda upp i tunnare luft om också mästerskapet i fråga går på hög höjd. 27-åringen, som har två guld att försvara från VM 2023, räknar med att komma till start i Falun.

– Jag har inga planer på höghöjdsläger. Jag planerar för Falun, säger Andersson.

Det är typiskt att VM drabbar den svenska skidpubliken, tycker hon.

– Det är synd och tråkigt att det ska behöva vara så. Men är det så att uppladdning på hög höjd är en förutsättning för att komma i sin allra bästa form så är konsekvensen tyvärr att världscuptävlingar hamnar i kläm.

Halfvarsson tvekar

Landslagsveteranen Calle Halfvarsson, född och bosatt i Dalarna, har inte bestämt sig. Det hänger på vilket höghöjdsgodis landslaget bjuder på.

– Jag har svårt att se att jag ska åka på hög höjd nu när jag inte åkt på hög höjd under sommaren. Det är i så fall om det är ett väldigt fint ställe där jag får lugn och ro och kan njuta av tillvaron in mot ett mästerskap, säger Halfvarsson.

Annars kör han i Falun.

– Ja, om det är ett ställe som jag inte gillar att träna på, då åker jag inte. Då slutar det nog med att jag åker till Bruksvallarna och bor i en stuga och tränar där.