Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Björgen gav formbesked till Sverige

Publicerad 2017-01-29

Skidor. Direkt efter segern i Falun gav Marit Björgen ett tydligt besked till svenska skidfans:

– Vi som var på pallen i dag har större kapacitet på längre distanser än Stina Nilsson. Men Charlotte Kalla blir farlig när hon kommer i form.

Damernas 15-kilometerslopp blev en norsk uppvisning med Marit Björgen spetsen. Hon ryckte direkt och fick med sig Ingvild Flugstad Östberg och Hedi Weng. Dessa tre spelade i en egen division där Marit Björgen vann en hård avslutning före Östberg och Weng.

– Tanken var att direkt sätta upp en hög fart och spräcka fältet. Dessutom lyckades jag vinna över två bra spurtare. Därför är jag riktigt nöjd, säger Marit Björgen, som signalerar att hon nu är nära en absolut VM-form:

– Kanske åtta eller nio på en tio-gradig skala. Men jag ska nog kunna lyfta mig ännu lite mer.

Hon erkänner samtidigt att det här loppet gav det norska laget extra självförtroende mot bland annat Sverige i det mentala spelet inför VM.

– Stina Nilsson har lyft sig ett par hack jämfört med i fjol. Men på den här distansen har vi än så länge större kapacitet. När det gäller Charlotte Kalla så vet vi att hon blir farlig när hon kommer i form.

Marit Björgen var glad i Falun, men hon erkänner att dagen kunde varit trevligare. Hon saknar Therese Johaug.

– Det gör jag verkligen. Jag tänker mycket på henne, även om jag har regelbunden kontakt med henne. Samtidigt känns det bra att jag också lyckats fokusera på tävlandet.

TT

Följ ämnen i artikeln