Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fotbollsfeber i Östersund efter succén

Publicerad 2017-07-21

Fotboll. Glöm skidåkande profiler som Södergren, Haag och Jönsson.

Vinterstaden har blivit Fotbollsstaden och hetast i Östersund är Potter, Ghoddos och Nouri.

Vädret kanske inte har fattat det fullt ut ännu, men Östersund har på flera plan tagit steget från att vara Vinterstaden till att bli en året runt-stad. Där har Östersunds FK varit en stark faktor och efter att ha slagit ut Galatasaray i Europa League-kvalet har temperaturen stigit ytterligare.

Drygt 8 000 personer fanns exempelvis på Östersunds skidstadion för att följa matchen på storbildsskärm, en siffra som kan göra vilken skidtävlingsarrangör som helst avundsjuk.

På stan dagen efter att bragden var fullbordad var det fortsatt segerrusiga diskussioner kring matchen.

– Vilken stämning! Det känns som ett lyft för hela staden, en boost som drar med sig nåt positivt på alla sätt, säger Per-Erik Linde.

Susanne Rydén arbetar i en blomsterbutik i centrala Östersund och märker vad som är snackisen:

– Numera har ju nästan alla något klädesplagg med ÖFK-märke på. Det var skithäftigt att se matchen, det var skönt att vi hade 2-0 med oss när de började pressa.

Kommundirektören såg matchen på skidstadion

Konsten att med små medel kunna skapa något kraftfullt är något som hyllas av flera av personerna som TT pratar med.

– Det är makalöst, jag blir taggad att se mer fotboll nu. Med pengarna som är i fotbollen i dag och där toppen av ligorna ofta är avgjorda innan säsongen startar är detta extra kul. Leicester i England för två år sedan, och nu Östersund. Jag såg matchen på en restaurang i går och det är en fin representation från alla delar av samhället som tittar, säger Tobias Olsson.

En som stod där i publikhavet på skidstadion var kommundirektören Anders Wennerberg.

– Det var riktigt riktigt häftigt. Marknadsföringsvärdet för Östersund är svårt att uppskatta, men det är betydligt högre än vi tror, säger Wennerberg.

"Fotbollen överlägsen"

Kommunen är med och sponsrar ÖFK och flera andra evenemang och initiativ, och mäter effekterna noggrant.

– Vi sponsrar utefter hur exponering är och fotbollen har varit överlägsen senaste åren, det ska bli intressant att se mätningarna på detta.

Men att Vinterstaden suddas ut till förmån för annat är inget som oroar.

– Vi själva använder inte Vinterstaden som begrepp, men vintersport och vintern är ju en del av Östersunds själ. Men när finns mycket annat också.

Vad som är hetast just nu råder inget tvivel om.

TT

Följ ämnen i artikeln