Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Falk bäst när svenskorna dominerade stort

Uppdaterad 2019-07-14 | Publicerad 2018-01-13

Skidor. Favoriten Stina Nilsson föll i finalen.

Ändå blev det dubbelt svenskt i fristilssprinten i Dresden. Hanna Falk tog sin tredje världscupseger när hon vann före Maja Dahlqvist.

– Jag hade bestämt mig, säger Falk.

De svenska längdåkarna dominerade stort i tyska Dresden när de bästa norskorna valde att stanna hemma och tävla i de norska mästerskapen. Det blev svenska segrar i samtliga fem kvartsfinaler och fyra av åkarna tog sig till final.

Där var Hanna Falk bäst av alla. Efter en bra start kontrollerade den 28-åriga sprintspecialisten loppet och var för första gången på sju år först över mållinjen.

– Det var ett tag sen, säger hon till SVT.

"Bara att köra"

Segern betyder mycket efter en tuff start på säsongen.

– Jättemycket. Jag hade tunga ben i stort sett i alla lopp före jul men nu har jag fått en månads träning och formen börjar komma. Jag har tränat mer klassiskt med tanke vad som komma ska (den individuella sprinttävlingen i OS körs i klassisk stil) men det här verkar passa mig bra, säger Falk efter att ha dominerat på den korta och platta banan i centrala Dresden.

Nyckeln till segern var den dåliga starten i semifinalen.

– Jag hade bestämt mig i dag och blev förbannad efter semin. I finalen gick det bättre. Jag tog mig fram i front och sen var det bara att köra, säger Falk.

"Är ganska arg"

Överraskningen Maja Dahlqvist blev tvåa bakom Falk och Anna Dyvik slutade femma.

Storstjärnan Stina Nilsson föll i finalen i sin tävlingscomeback men tog ändå över förstaplatsen i sprintvärldscupen från norskan Maiken Caspersen Falla.

– Jag är ganska arg. Fysiskt fick jag absolut svaren jag ville ha i dag. Det kändes väldigt bra i kroppen och jag är precis där jag vill vara. Det var synd att jag inte fick chansen hela vägen in, säger Nilsson till SVT.

Amerikanskan Sophie Caldwell blev trea i finalen.

TT