Dagens namn: Lukas

Inhoppare avgjorde jämn FA-cupfinal

Publicerad 2016-05-21

Fotboll. Det var säsongens sista chans att vinna en titel - och möjligen Louis van Gaals sista match som tränare för Manchester United.

Storlaget lyckades, efter många om och men, vinna FA-cupfinalen mot Crystal Palace: 2-1 efter förlängning.

Inför FA-cupfinalen mot Crystal Palace sade Louis van Gaal att en titel är mer värd än en topp-fyra-placering i ligan.

– En kvalplats (till Champions League) är ingen titel, en seger i FA-cupen är en titel. Vi spelar i det mest prestigefulla templet i England. Det bekräftar hur viktigt det är, sade nederländaren.

Segern - den första FA-cuptiteln sedan 2004 och den första trofén över huvud taget sedan Alex Ferguson lämnade som tränare - satt långt inne.

Två ramträffar

Marouane Fellaini hade visserligen ett skott i ribban, Anthony Martial en nick i stolpen och Marcus Rashford, 18, var nog matchens bästa spelare.

Men det var Crystal Palace som tog ledningen i den 78:e minuten. Fellaini nickade bort en hörna men bollen kom tillbaka och nyss inbytte Jason Puncheon fångade in den och klippte in 1-0 i närmsta krysset.

Då hade dessutom Rashford, uttagen i förbundskaptenen Roy Hodgsons preliminära EM-trupp, nedslagen haltat av Wembleys gräsmatta några minuter tidigare.

"Är överlycklig"

Manchester United och Wayne Rooney reagerade. Landslagsveteranen tog in bollen i straffområdet och hittade Fellaini med ett inlägg. Belgaren bröstade ned bollen och Juan Mata fick in kvitteringen i den 81:a minuten.

United övervann en motgång till, Chris Smallings utvisning i slutet av den första förlängningshalvleken, innan inhopparen Jesse Lingard fick drömträff på volley och avgjorde finalen, 2-1.

– Jag är överlycklig. Det är ett speciellt ögonblick. Det är en turnering jag älskade att följa som supporter när jag växte upp. Jag har varit i två finaler och förlorat, så jag kommer absolut att njuta i kväll, sade Rooney.