Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

Malmö klart för damallsvenskan: "Betyder allt"

Uppdaterad 16.19 | Publicerad 14.52

Petronella Winblad och Tilde Wahlgren i MFF under en träning inför helgens match.

Malmö FF kunde jubla redan i halvtid mot Örebro SK.

Då stod det klart att laget, tillsammans med Alingsås, tar steget upp i damallsvenskan nästa säsong – efter att Umeå tappat poäng.

– Det betyder allt för mig, för oss och för klubben, säger Mia Persson till SVT.

Malmö hade allt i egna händer inför helgens omgång i damernas näst högsta fotbollsliga, elitettan.

Samtidigt var tabelltrean Umeå piskat att vinna, tolv poäng bakom Malmö och elva bakom tvåan Alingsås med fyra matcher kvar att spela.

Och om det fanns några hängande huvuden i Malmös lag efter de första, mållösa 45 minuterna mot Örebro vände det nog snabbt när slutresultatet från Umeå landade mitt i halvtidsvilan: 0–0 för västerbottningarna mot Bollstanäs och därmed säkrat avancemang för både Malmö FF och Alingsås till damallsvenskan.

– Det betyder allt för mig, för oss och för klubben. Äntligen tar vi steget upp i damallsvenskan, det är fantastiskt, säger MFF:s Mia Persson.

Malmö FF återstartade sitt damlag inför 2020 i division 4 och har sedan dess vunnit fyra raka seriesegrar. Om det blir seger även i elitettan återstår att se – tabelltvåan Alingsås har fortsatt chansen att utmana om förstaplatsen.

För Umeå återstår att försöka behålla sin tredjeplats i tabellen, som innebär en kvalplats till damallsvenskan.

Malmö vann till slut med 2–0 mot Örebro, sedan Beatrice Persson gett gästerna ledningen med knappa timmen spelad, och Alexia Mitkovska utökat i slutminuterna.