Skandalscener när Djurgården föll

Publicerad 2016-10-17

Fotboll. Säsongens sista Stockholmsderby bjöd på spänning och många mål - men fick också brytas tillfälligt på grund av oroligheter på läktarplats och inkastad pyroteknik.

Hammarby slog Djurgården med 4-2 efter tre mål av brassen Rômulo.

Hammarby hade precis satt 4-2 när stöket började. Ett antal personer på Djurgårdens läktarsektion tog sig över avspärrningarna, attackerade polisen och kastade in pyroteknik på plastgräset på Tele2.

Domaren Andreas Ekberg valde att tillfälligt bryta matchen och ta in lagen i omklädningsrummen när matchuret stod på 79 minuter. Derbyt kunde sedan, efter nästan en halvtimmes avbrott, återupptas och spelas färdigt.

– Det är klart att det inte är acceptabelt att en match ska avbrytas så när vi ska spela och försöka vinna. Det som hände där är en skam för Djurgården, säger sportchefen Bosse Andersson.

Ranégie förstår

Djurgårdens anfallare Mathias Ranégie sade efter matchen att han kunde förstå fansens reaktion, och menade att de blev provocerade.

– Det är inte lätt att vara Djurgårdsfans och speciellt inte en sån här match där vi tappar 2-0 till 2-4. Hade jag varit fan hade jag också tappat det. Blir man provocerad så... vi är inte mer än människor, säger Ranégie, men framhåller att han inte tycker supportrarna gjorde rätt.

– Sedan kan jag förstå. Det är en annan sak. Men provocerar man människor så kan de tappa det. Så funkar livet.

– Jag väntade mig att något sånt skulle hända. Hela läktarkulturen i Sverige är rätt hetsig, säger Ranégie, även om han inte kände till hur stökigt det blev.

– Vi stack ju från planen rätt tidigt.

Djurgården tog ledningen med 2-0 efter mål av Kevin Walker och Ranégie. Men Hammarby reducerade snabbt genom brassen Rômulo och kvitterade sedan fem minuter från paus via Arnór Smárason.

"Jävligt besvikna"

I 54:e minuten misslyckades Djurgårdsbacken Jacob Une Larsson att stoppa ett inlägg från Alex, och råkade i stället servera Rômulo som enkelt kunde lägga in 3-2 vid Kenneth Høies - Djurgårdens ordinarie målvakt Andreas Isaksson skadade ljumsken på uppvärmningen - bortre stolpe. Rômulo fullbordade sedan sitt hattrick och fastställde slutresultatet till 4-2 i den 76:e minuten.

– Vi "huffade och puffade", men det var inte tillräckligt, säger Djurgårdens tränare Mark Dempsey.

– Det handlar om grunderna i fotboll. Vi gjorde det inte tillräckligt bra. Killarna ger allt men är ibland lite för naiva. Vi måste lära oss att spela med huvudet och inte med hjärtat ibland.

För Djurgården fortsätter Stockholmsderbyna att vara en plåga. Säsongens facit blir noll poäng på fyra försök i allsvenskan för blåränderna, som fortfarande inte vunnit ett derby sedan segern mot AIK den 9 september 2011.

– Om och men och hit och dit. Vi torskar ett till derby och är jävligt besvikna på oss själva. Vi får leva och lära, helt enkelt, säger Kevin Walker.

TT

Följ ämnen