Svensk skräll: "Undrar fortfarande vad som hände"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-07-25 22.34

Johanna Bundsen storspelade i det svenska målet när Sverige besegrade Norge i OS-premiären i handboll.

Sverige kunde inte ha fått en bättre start på OS.

32–28 mot guldfavoriten Norge var ett mäktigt styrkebesked från de blågula handbollsdamerna.

– Vad kan man säga? En väldigt bra start, givetvis, säger Nathalie Hagman.

Dumma saker att göra mot ett av världens bästa handbollslag:

+ Låta bli att göra mål på över sju minuter.

+ Bli av med båda sina mittsexor.

+ Dra på sig en utvisning vid likaläge med bara minuter kvar.

Det var som att Sverige verkligen försökte förlora OS-premiären. Det gick bara inte.

– Jag undrar fortfarande vad som just hände, säger Sveriges Linn Blohm efter torsdagens skrällseger, 32–28.

I en svängig första halvlek radade målvaktsveteranen Johanna Bundsen inledningsvis upp räddningar, och gjorde dessutom mål. Sverige hade ett tag en tremålsledning men Norge kom tillbaka och vände till ledning 17–15 efter 30 minuter.

”Räddar oss”

Andra halvlek började sedan katastrofalt för Sverige som inte gjorde mål på över sju minuter. Att Norge fortfarande fanns inom räckhåll målmässigt – som mest ledde norskorna med 19–15 – kan utespelarna tacka Bundsen för.

– Hon räddar oss i många situationer i dag. Jag tycker att vi steppar upp försvaret i andra halvlek och får dem där vi vill ha dem. Men så får de ändå hela tiden bollen vidare och när de väl kommer till hundraprocentslägen så tar Bundsen dem. Utan henne hade vi inte vunnit, säger Linn Blohm.

När just Blohm åkte på sin tredje tvåminutare tidigt i den andra halvleken hade Sverige slut på mittsexor. Den andra, Sofia Hvenfelt, hade redan linkat av med en skada i den första halvleken.

– Men det känns som att det var det bästa som kunde hända i dag, att jag fick det röda kortet för det hände något där. Alla gick bara ihop som ett lag och körde på. Så jag satt faktiskt där och bara njöt, jag fick gåshud. Allt som vi har tränat på, allt funkade, säger Blohm.

Mittnian Carin Strömberg och högernian Emma Lindqvist fick vikariera och skötte det med den äran. Samtidigt fick Nathalie Hagman fart under fötterna.

Med en bra bit över 800 landslagsmål i bagaget vet hon hur man hittar nätet. I princip på egen hand tog hon Sverige tillbaka in i matchen och kvitterade till 22–22 med 17 minuter kvar att spela.

– Nu tror jag nog att det är bäst med mittsexor på den platsen, men i dag så tycker jag att saker och ting funkar och då går mycket vår väg. I dag har vi flyt, och då räckte det till seger mot Norge, säger Hagman.

Jobbig utvisning

Ända fram till 27–27 var det helt jämnt. Då drog Emma Lindqvist på sig en utvisning med bara minuter kvar att spela, och Norge fick chansen att avgöra.

I stället smällde Nina Koppang och Jamina Roberts in var sitt mål i numerärt underläge och gav Sverige en tvåmålsledning.

Med mindre än två minuter kvar punkterade Nina Koppang så matchen med Sveriges 30:e mål.

Sverige vann till slut med 32–28 och besegrade därmed Norge för första gången sedan 2017.

Härnäst för Sverige väntar Tyskland på söndag. Tyskorna inledde precis som Norge med en överraskande förlust, 22–23 mot Sydkorea.