Spionerade med drönare: "En superskandal"

TT

Uppdaterad 14.54 | Publicerad 13.41

Hedvig Lindahl vid straffsparksläggningen under OS-finalen mot Kanada i Tokyo 2021. Arkivbild.

Kanadas förbundskapten har stängts av – sedan det kommit fram att man använt drönare för att spionera på motståndarna inför OS-premiären i fotboll.

– Det är ju en superskandal, säger svenska landslagets tidigare målvakt, Hedvig Lindahl, till Aftonbladet.

Det kanadensiska damlandslaget i fotboll får klara sig utan sin huvudtränare Bev Priestman, sedan det kommit fram att man använt drönare för att spionera på Nya Zeelands lag och träning inför OS-premiären.

– Det är ju en superskandal. Jag har aldrig varit med om maken i damfotbollen, säger Hedvig Lindahl.

En assisterande tränare och en analytiker har också skickats hem.

Spelarna inte inblandade

Kevin Blue, ordförande i det kanadensiska förbundet, säger enligt AFP att man undersöker om det finns en ”systematisk etisk brist”. Han säger också att spelarna inte varit inblandade i något oetiskt beteende.

Priestman nekar till att ha känt till att drönare användes för att spionera på Nya Zeeland inför OS-matchen på torsdagen, som Kanada vann med 2–1.

– Hur omfattande det är, är den stora frågan, men det är ju fusk. Det är att få en fördel som ingen annan har. Fusk är jag emot i allmänhet, man ska vinna för att man är bättre, säger Lindahl.

Hon ingick i det svenska landslag som föll mot just Kanada i finalen i OS i Tokyo för tre år sedan. Om Kanada använde oschyssta medel redan då är dock inte klarlagt.

”Vill inte spekulera”

– Jag vill inte spekulera, vi måste vänta och se vad en utredning visar. Men skulle man ha information var spelare sätter sina straffar eller hur en målvakt agerar så skulle det ju ge en fördel, så är det ju, säger Lindahl.

Både det internationella fotbollsförbundet Fifa och Internationella olympiska kommittén undersöker händelsen.

TT har sökt Svenska fotbollförbundet som inte vill uttala sig i frågan.