Spanien historiska mästare – Oyarzabal hjälte

Publicerad 2024-07-14 21.49

Spanien är Europamästare igen.

Mikel Oyarzabals 2–1-mål i den 86:e minuten mot England blev avgörande.

Nu har ingen nation vunnit EM fler gånger än Spanien.

Marc Cucurella spelade fram och Mikel Oyarzabal slängde sig framåt. Sedan var det 2–1 till Spanien efter att Real Sociedad-spelaren stött in bollen i mål.

Målet blev avgörande i EM-finalen på Olympiastadion i Berlin. Spanien har nu vunnit EM fyra gånger – fler än någon annan nation.

– Jag gjorde mitt jobb och vad jag behövde göra i den stunden. Jag var lycklig nog att få göra det avgörande målet, det betyder mycket, säger Oyarzabal enligt AFP.

Förbundskaptenen Luis de la Fuente jublar:

– Jag kan inte vara lyckligare!

Nyckelspelaren skadad

Ett händelserikt slut på matchen, men desto mindre händelserikt inledningsvis.

Matchen inleddes precis som väntat. Alltså med ett stort spanskt bollinnehav.

Luis de la Fuentes manskap dominerade spelmässigt men hade samtidigt svårt att skapa några större målchanser. Genombrottsmannen Nico Williams hotade en hel del längs sin vänsterkant men det var utan att det mynnade ut i några större farligheter.

Inte heller England tog sig till några större chanser i den första halvleken. Harry Kane fick ett bra skottläge men mittfältskuggen Rodri sträckte ut och blockerade med foten. Efter situationen grinade han illa – och till den andra halvleken blev han ersatt av Martín Zubimendi.

Men någon omedelbar negativ effekt var det inte att tala om. Snarare tvärtom.

Spanien skruvade upp tempot rejält och fick utdelning.

Dani Carvajal skarvade tjusigt fram till den nyblivne 17-åringen Lamine Yamal som i sin tur spelade fram till Nico Williams som blev målskytt. 22-åringen klippte till direkt och placerade in 1–0 i den 47:e minuten.

Inhopparna målskyttar

Ett pressat England svarade senare med att byta ut lagkaptenen Harry Kane och ersätta med semifinalhjälten Ollie Watkins. I den 70:e minuten byttes sedan Cole Palmer in – och blev målskytt tre minuter senare.

Chelseastjärnan placerade in ett skott från distans och helt plötsligt var det 1–1.

Men det var inte Englands dag.

I den 86:e minuten spelade Marc Cucurella fram till inhopparen Mikel Oyarzabal som stötte in 2–1 till Spanien. England fick ett jätteläge att kvittera kort därefter men Dani Olmo räddade med huvudet på mållinjen.

– Jag är euforisk och väldigt glad. Alla vi förtjänar det. Familjerna, supportrarna... Vi är europeiska mästare och nu går vi för VM (2026), säger Nico Williams enligt AFP.