Så ska OS-invigningen skyddas mot terror

Anders Hansson/TT

Uppdaterad 10.13 | Publicerad 05.45

Paris håller andan inför fredagens OS-invigning i Paris som är en säkerhetsmässig mardröm.

Hela området kring floden Seine är avspärrat, samtidigt som 75 000 poliser och soldater är redo för att förhindra terrordåd.

– Detta är det mest extraordinära ett land kan kan göra, säger Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin till BFM television.

Paris är fortfarande märkt av IS terrordåd 2015 då 130 personer dödades och 350 skadades. Stade de France, där friidrotten nu ska avgöras, var ett av målen för dåden.

Därför uppstod bestörtning när OS-arrangören meddelade att invigningen sker på floden Seine för att kunna visa upp Paris sevärdheter. Tvärtemot det säkrare och traditionella alternativet inne på en arena.

Den franske kriminologen Alain Bauer har beskrivit det som ”kriminell galenskap”.

Kritiken bidrog till att publikantalet skars ner från 600 000 till 300 000.

Krypskyttar på taken

Knappt hundra båtar ska transportera trupperna sex kilometer från Pont d´Austerlitz, via Notre Dame och Louvren till Pont d´Lena, mitt emot Eiffeltornet. Där lämnar de aktiva båtarna och kliver upp på en stor scen. Israel är en nation som här kan väcka stor uppmärksamhet.

På hedersläktaren väntas personligheter, som Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s presidentfru Jill Biden, vara på plats.

Hela ceremonin omges av ett stort säkerhetsarrangemang:

+ 45 000 poliser, 10 000 soldater, 20 000 säkerhetsvakter är på plats.

+ Båtar med ekolod och dykare har gått igenom botten på Seine.

+ En flygförbudszon på 150 kilometer runt Paris upprättas under invigningen.

+ Flera AI-förstärkta kameror bevakar området.

+ Krypskyttar på taken.

– Detta är en enorm utmaning, säger Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin till BFM television.

Frederic Pechenard, som är tidigare chef för franska polisen, säger samtidigt till AFP:

– Säkerhet till hundra procent existerar inte.

Paris gatuliv

Gatulivet i Paris präglas av den förhöjda säkerhetsnivån. Den traditionella ljudkulissen har ersatts av fler polissirener och smattret från helikoptrar över stan.

Hela området längs med Seine är avspärrat. Fram till invigningen har bara de med rätt ackreditering eller en QR-kod kunnat promenera längs med den delen av floden som påverkas av invigningen. De 300 000 åskådarna kommer sedan att kontrolleras extra noga.

På onsdagen märktes den förhöjda säkerheten när ett stort område vid fotbollsarenan Parc des Princes spärrades av på grund av en misstänkt väska.

Invigningsceremonin startar klockan 19.30.