Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Försvagat Syrien drömmer om VM

Publicerad 2017-10-09

Fotboll. Fem spelare saknas.

Men Syrien hoppas att kämpaglöd ska ge ännu ett "mirakel" i VM-kvalet mot Australien.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att fortsätta resan och uppnå vår dröm, säger förbundskaptenen Ayman al-Hakim.

Fem minuter från slutet kvitterade Syrien på straff "hemma" i Malaysia mot Australien i den första av två playoff-matcher. I returen i Sydney måste det krigsdrabbade landets herrfotbollslandslag minst göra mål för att ha chans att gå vidare den långa vägen mot en VM-plats.

Men oddsen är på förhand, som vanligt, emot Syrien som saknar flera spelare.

– Vår match i Australien blir svår, men även om vi saknar fem spelare (skador och avstängningar) är vi vana att spela på bortaplan, säger förbundskaptenen Ayman al-Hakim.

"Kämpaglöd"

Omar al-Soma, som kvitterade till 1-1 mot Australien, efterlyser mer av den "kämpaglöd" laget visat hittills.

– Krysset var rättvist. Nyckeln till den andra matchen blir kämpaglöd, vår vilja, och fasta situationer, säger den välväxte anfallaren, som själv är ett hot i huvudspelet.

Vinnaren i Sydney får möta det fjärdeplacerade laget i Concacaf-regionen - Panama, med nuvarande tabelläge - för att spela om en plats i VM. Syrien, som aldrig har spelat ett världsmästerskap, har redan presterat bättre i kvalet än de flesta trodde var möjligt.

– Jag har en hälsning till våra fans: vad vi har uppnått hittills är inte bara en framgång, utan ett mirakel, och vi kommer att göra allt vi kan för att fortsätta resan och uppnå vår dröm, säger förbundskaptenen al-Hakim.

Australien hoppas på Cahill

Australien, däremot, hade vid det här laget redan hoppats säkra sitt fjärde raka VM-slutspel. Landet från Oceanien är en del av Asiens VM-kval sedan 2006. Samma år som Australien senast vann ett playoff för att nå VM, då genom en klassisk seger mot Uruguay. Den enda spelaren som är kvar sedan dess är Tim Cahill. Den 37-årige anfallaren spelar för Melbourne City i hemlandet men var i många år en vass målskytt för Everton, inte minst på nick.

Cahill har hittills i kvalet mest agerat inhoppare från bänken, men Australiens förbundskapten Ange Postecoglou överväger att starta veteranen i ett försök att inleda matchen bra.

– Jag tror verkligen att starten kommer att bli viktig. Vi kan stänga matchen om vi inleder starkt, säger Postecoglou.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln