Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Ändring av villkorstrappan fördröjs av pandemin

TT

Publicerad 2021-08-13

Djurgårdsklacken under sömdagens Stockholmsderby mot AIK på Tele2-arena. Arkivbild.

I våras meddelade polisen att den kritiserade villkorstrappan skulle tas bort. Men ännu har ingen förändring skett – och polisen jobbar fortfarande utifrån de gamla riktlinjerna, rapporterar DN.

Anledning är bland annat att pandemin fördröjt arbetet.

”Vi arbetar med innehållet, vilket betyder att den gamla riktlinjen är den som gäller. Arbetet med det nya styrdokumentet har pågått under en längre tid men har i perioder varit tvunget att omprioriteras”, skriver Maria Emanuelsson, som arbetat med frågan på rättsavdelningen, till DN.

Under 2019 började polisen använda sig mer flitigt av villkorstrappan för att motverka otillåten pyroteknik på fotbollsläktarna. Polisens strategi gav upphov till kraftig kritik från fotbollens håll, och sedan dess har det varit en pågående konflikt mellan parterna.

I mars i år gav polisen besked om att villkorstrappan ska ersättas med nya riktlinjer. Planen är dock att insatserna fortsatt ska vara villkorsbaserade, men att stegringen i sanktioner som namnet antyder inte nödvändigtvis ska ske. Dessutom vill polisen ta bort det laddade begreppet ”villkorstrappan”.

Polisens uttalade mål är att uppnå en mer enhetlig inriktning på ett nationellt plan.

– Det blir mer förutsägbart, tydligt, och en mer strukturerad bedömning, sade Magnus Roglert, enhetschef på polisens rättsavdelning, till TT i mars.

Följ ämnen i artikeln