Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Ingebrigtsen kryptisk om ryktena: "Får se"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-09-12

Jakob Ingebrigtsen. Arkivbild.

Dagen före Diamond League-galan i Bryssel var Jakob Ingebrigtsen hett villebråd.

Men journalisterna var inte främst intresserade av hans 1 500-meterslopp.

Utan om Köpenhamnsryktena.

Den norske löparstjärnan är i kanonslag och pulvriserade nyligen världsrekordet på 3 000 meter. På fredagen springer han 1 500 meter som en del av ett stjärnfyllt startfält.

– Jag är inställd på att vinna, säger Ingebrigtsen på torsdagens presskonferens inför loppet, uppger VG.

Men de flesta frågorna den här dagen handlar inte om fredagens gala, utan om Köpenhamns halvmaraton. Rykten gör gällande att Ingebrigtsen ska ställa upp, i så fall blir det hans debut på distansen. Tidigare har han aldrig sprungit ett lopp längre än 10 kilometer landsväg, och det var fem år sedan.

Och 23-åringen dementerar inte uppgifterna.

– Jag har ingen flygbiljett hem. Men först och främst ska jag springa här i morgon. Och om det går fantastiskt bra så får vi se vad som händer, säger Ingebrigtsen till NRK.

Den norska tv-kanalen har säkrat rättigheterna till söndagens lopp. Men på frågan om han ska springa halvmaran svarar norrmannen undvikande.

– Det vet jag inte. Först och främst springer jag 1 500, så får vi se om det blir något annat sedan.

Om ryktena stämmer har Ingebrigtsen säkerligen snabba tider i sikte. Som jämförelse finns Sveriges Andreas Almgren som i sin halvmaradebut i februari krossade det svenska rekordet när han sprang på 59.22.

Många tror att Ingebrigtsen har minst lika snabba tider i kroppen. Det norska rekordet, som innehas av Sondre Nordstad Moen, lyder 59.48.