Erfarne Eriksson säker på sin sak

Publicerad 2017-03-15

Fotboll. Han har dansat på det allsvenska strecket tidigare.

Erfarenheten gör att Sirius Andreas Eriksson är säker på sin sak.

– Vi kommer att överraska.

Djurgården borta, IFK Göteborg hemma, IFK Norrköping borta, Kalmar FF hemma.

Det är nykomlingen Sirius inledande fyra matcher i klubbens första allsvenska säsong sedan 1974.

Skrämmande?

Nej, långt ifrån om Andreas Eriksson får säga sitt.

– Fan vad najs. Det är ju tolv poäng rakt ner... Då är det lugnt, säger han och brister ut i ett av många skratt.

– Det är så klart tuffa matcher i början men det är även roliga matcher. Starten blir viktig men för oss är alla matcher viktiga. Vi har många nya spelare som inte har varit med där uppe och inte spelat på arenorna, så tror jag det är många som kommer gå på inspiration.

– De andra lagen har så klart koll på oss men de kanske inte har stenkoll på hur vi spelar eller hur skickliga vi är. Vi är ändå ett bollförande lag som vill och kan föra matcher. Vi kommer att överraska, jag tror att folk kommer tänka: "Shit, Sirius spelar ju bra fotboll och är en kraft att räkna med".

"Har en trygghet"

TT: Hur ska ni överraska?

– Vi har en trygghet i att vi verkligen vill ha boll, äga boll och tappar vi den vill vi ta tillbaka bollen och börja om. Vi har spelare som är duktiga på kanterna, som kan utmana och komma runt, vi har spelare som kan gå igenom på mitten... Vi har många verktyg i lådan, säger han och skrattar på nytt när han inser klyschan som kastas in i slutet.

36-åringens långa karriär gör att han sitter inne på en unik kunskap. Eriksson har åkt ur allsvenskan vid tre tillfällen - 2004 med AIK, 2010 och 2014 med Brommapojkarna - och klättrat tillbaka till högsta divisionen - 2005 med AIK, 2012 med Brommapojkarna och 2016 med Sirius - lika många gånger.

Erikssons sätt att se på det hela är dock något annat och något mer skrattfylld.

– Det känns som att varje gång mina lag har åkt ner så har jag inte varit med (skratt.)

"Vet vad som krävs"

TT: Där har du ju nyckeln.

– Ja, faktiskt.

TT: Om Sirius framtid hänger på dig får de se till att vara hel då...

– Exakt.

– Nja, riktigt så är det väl inte. Jag vet inte var jag skulle komma med det där.

– Men det är klart att jag vet vad som krävs. Någonstans handlar det om att ha en spelartrupp som är tillräckligt konkurrenskraftig. Sedan kanske det inte funkar ändå, och om man inte räcker till kan man se det redan på försäsongen. Det är skittråkigt att känna så innan en säsong startar.

TT: När har du känt så?

– Det behöver jag inte släppa men det har varit någon säsong.

"Bra känsla"

TT: Har ni åkt ur då?

– Ja... (skratt)

TT: Känslan med Sirius då?

– Det är en bra känsla. Jag tror vi kommer att överraska folk, och det är en skön känsla.

Känslan kring sin egen medverkan i säsongsinledningen är dock inte lika positiv. Andreas Eriksson missade hela försäsongen på grund av förra årets korsbandsskada. Comebacken gjorde han under lägret i Spanien.

– Det höll i tre minuter. Sedan fick jag en minibristning i baksidan av låret. Det var skit.

Med ungefär tre veckor kvar till premiären är humöret där någonstans. Samtidigt är Eriksson van vid skador och rehab då fotbollsåren har inneburit två rejäla knäskador och en hel del andra åkommor som hindrad honom från spel.

– Det har varit mycket skit. Man önskar ju att man hade varit frisk i alla år. Det är egentligen nästan bara tre, fyra år som jag har varit hel, hel och spelat hela tiden, säger han om tiden sedan AIK 2004.

Om Andreas Eriksson ska bli aktuell för spel mot Djurgården den 3 april vill han helst av allt ha "en 45:a" i genrepet mot Gefle den 25 mars.

TT

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln