Fotbolls-EM:s största skrällar och genombrott

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 2024-07-15 11.57

Georgien har varit ett av mästerskapets stora skrällar. Arkivbild.

Georgisk succé och 17-årig stjärnglans.

EM i Tyskland bjöd på flera skrällar, och spelare som tog nästa kliv i karriären.

Här är några av mästerskapets stora ögonbrynshöjare.

Fotbollsfesten i Tyskland är slut, och nya fotbollsvärlden har fått bekanta sig med flera nya stjärnor, både på individuell nivå och som lag.

TT har listat mästerskapets största skrällar och individuella genombrott.

+ EM:s största skrällar

1) Georgien

Georgien, som aldrig tidigare varit med i ett mästerskap, var EM:s största skräll.

Den 74:a-rankade nationen pressade både Turkiet och Tjeckien, tills det stora genombrottet på den internationella scenen till slut kom när laget besegrade Portugal med 2–0 och avancerade till åttondelsfinal. Något ytterst få hade räknat med inför.

Väl där blev dock blivande guldlaget Spanien för svårt. Men Georgiens succé fick många som var ifrågasättande till formatändringen från 16 till 24 lag att omvärdera.

2) Slovenien

Slovenien hade varken tagit sig till vidare från gruppspel eller vunnit en match i mästerskap tidigare.

Men mot alla odds gick laget igenom gruppspelet obesegrat, efter oavgjort mot England, Danmark och Serbien. I åttondelsfinal ställdes de emot Portugal, och stod för en gedigen försvarsinsats, men föll till slut på straffar.

3) Slovakien

Likt Slovenien är grannlandet Slovakien ovan i mästerskapssammanhang. Men trots det var landet en knapp minut från att spela kvartsfinal.

Laget tog sig vidare som en av de fyra bästa grupptreorna, mycket tack vare skytteligavinnaren (tillsammans med fem andra) Ivan Schranz och hans tre mål.

I åttondelen mot England blev uttåget förkrossande. En cykelspark från Jude Bellingham i matchens allra sista minut dödade slovakernas hopp om en historisk kvartsfinal.

+ EM:s största genombrott

1) Lamine Yamal

För de allra mest insatta var Lamine Yamal ingen ny bekantskap. Den 17-årige (fyllde år i lördags) Barcelonaprodukten har hyllats som en av världens största talanger, och när han fick chansen på den största scenen gjorde han ingen besviken.

Yamal låg bakom det mesta, och gick tidigt upp i ledning i assistligan med sina trippla framspelningar. Det första målet dröjde desto längre, men när det kom så var det inte vilket mål som helst.

Yamal stod för ett drömmål i semifinalen, och han blev därmed den yngste målskytten i ett EM. Målet var ett av turneringens snyggaste och genombrottet för allmänheten var ett faktum.

Efter att Spanien besegrat England med 2–1 i finalen, och blivit mesta Europamästare med fyra guld, utnämndes Yamal till turneringens bästa unga spelare.

2) Giorgi Mamardashvili

Georgien var som sagt ett av mästerskapets stora utropstecken. Och mycket av det kan de tacka målvakten Giorgi Mamardashvili för. Den 23-årige målvakten har många gånger stått på huvudet för att rädda Georgiens chanser till avancemang, och statistiken talar sitt tydliga språk.

Mamardashvili var helt ohotad när det gäller flest räddningar med sina 29 till antalet. Tvåa kom Nederländernas Bart Verbruggen med 18.

Valenciamålvakten uppges efter EM-succén vara en av dem som kan komma att ersätta Manuel Neuer i Bayern München.

3) Riccardo Calafiori

Den italienske mittbacken var den klart bästa spelaren i ett i övrigt blekt Italien.

Direkt efter första gruppspelsmatchen, där Bolognabacken imponerade, överöstes 22-åringen av hyllningar och jämfördes med gamla italienska mittbacksjättar som Paolo Maldini och Alessandro Nesta. Calafioris estetik, med långt hår och pannband, gjorde heller inte jämförelsen en otjänst.

Efter succén uppges Calafiori vara nära en övergång till Arsenal.