Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ingen svensk glädje för tilldömd VM-kvalvinst

Publicerad 2017-11-16

Fotboll. Danmark har fått sitt straff av Uefa.

Sverige vinner den inställda VM-kvalmatchen i fotboll med 3-0.

– Jag känner ingen större glädje, säger svenska förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Europeiska fotbollsförbundet Uefas disciplinära organ CEDB (Control, Ethics and Disciplinary Body) tilldelar Sverige segern med 3-0 i VM-kvalmatchen mot Danmark som skulle ha spelats den 20 oktober. Danmark får också böta 20 000 euro, motsvarande nästan 200 000 kronor.

En hårdare linje hade varit att utesluta Danmark från VM-kvalet helt och hållet.

– Jag trodde att det skulle bli ett strängare straff, att man rent principiellt skulle ta ett beslut som gör att det här inte händer igen. Och då handlar det ju om att utesluta dem ur kvalet. Nu kan man ju faktiskt utnyttja det här i framtiden, säger Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors.

Sverige i topp

Segern innebär att Sverige går upp i ledning i kvalgrupp 4 på maximala 9 poäng. Någon glädje för en viktig seger mot den på förhand tuffaste VM-kvalmotståndaren känner dock inte förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– Det gör bara att jag kommer ihåg den inställda matchen. Det absolut tråkigaste var att våra fans, uppemot 10 000 som åkt till Göteborg för en fotbollsfest, inte fick se matchen. Det är det jag känner är respektlöst, säger han.

Han tar heller inte domen för given riktigt än. Det finns till exempel möjlighet för Svenska fotbollförbundet att överklaga.

– Och det finns ju andra länder i gruppen också som kanske inte tycker att det här är bra. Om det är ett prejudikat så kan ju alla Uefas medlemsländer vilja tycka till om det.

Långtgående konflikt

Det är första gången i modern tid som Uefa är med om att ett land ställer in en kvalmatch, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau. Att matchen i Göteborg inte kunde spelas berodde på den långtgående, och fortsatt olösta, konflikten om ett nytt landslagsavtal mellan spelarföreningen och Danmarks fotbollsförbund (DBU).

Linköpings danska landslagsback Janni Arnth är glad över beskedet att Danmark inte kastas ut från kvalspelet.

– Det är jättepositivt att vi får spela vidare om VM-platserna. Nu kan vi rikta blicken framåt, säger Arnth.

"Positivt för damfotbollen"

Någon överenskommelse med DBU finns inte än, men förhandlingarna "ser ljusa ut nu", säger hon. Och hon poängterar att en 0-3-förlust en liten uppoffring i den större kampen.

– Ibland får det smälla lite innan man får det man vill ha. Jag tror att det är positivt för damfotbollen att vi har tagit fajten. Kanske kan det ha betydelse för andra länder också.

Uefas brasklapp i beslutet är att om något liknande händer inom de närmsta fyra åren kommer Danmark att uteslutas från Uefas nationstävlingar. Men Marika Domanski Lyfors säger att Uefas dom öppnar för länder att missbruka systemet.

– Man kan avstå från att spela en match ur ett rent taktiskt perspektiv, och det vill jag verkligen undvika. Det skulle vara ödesdigert, säger landslagschefen.

TT

Följ ämnen i artikeln