Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Profilen missar OS: "Inte mått särskilt bra"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-06-04

Nina Dano kommer inte att åka med till Paris. Arkivbild.

Handbollsstjärnan Nina Dano missar OS i Paris i sommar.

23-åringen har haft problem med ”sitt välmående”.

– Hon har haft en ganska tuff vår efter mästerskapet och inte mått särskilt bra, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Nina Dano har spelat fem mästerskap för Sverige. Det senaste var VM i december förra året och högernian var även med på OS i Tokyo 2021.

Men hon finns inte med i Tomas Axnérs trupp till sommarens Paris-OS som presenterades i Malmö på tisdagen.

– Nina Dano har haft en ganska tuff vår efter mästerskapet och inte mått särskilt bra. Hon är inte disponibel för det här mästerskapet, utan ska fokusera på att hitta rätt igen, säger Axnér.

”Kommer bli bra”

Hur stöttar ni henne från landslagets sida?

– Hon har all den stöttning hon kan få från vårt medicinska team och den hjälp hon behöver. Det kommer bli bra. Just nu ska hon inte behöva fokusera på att förbereda sig för ett OS, utan fokusera på att må bra igen.

Dano drabbades av en underbensfraktur i EM-premiären i november 2022, men gjorde comeback i nya klubben Odense i höstas. Hon har varit med i vårens kvaltrupper till EM och OS.

Även mittsexan Anna Lagerquist och vänstersexan Olivia Mellegård missar mästerskapet. De är korsbandsskadade och blir borta över sommaren.

Några som däremot åker med till Paris är OS-debutanterna Evelina Eriksson, Sofia Hvenfelt, Tyra Axnér och Nina Koppang. Veteranen Jamina Roberts, 34, gör sitt fjärde raka OS.

”Lite gambling”

Endast 14 spelare får tas ut i en OS-trupp, plus tre reserver som får bo utanför OS-byn. Bara en vänstersexa – Elin Hansson – är uttagen.

– Lite gambling så klart. Vi har niometersspelare som behöver träna lite på kantskott eller hitta ett spel som gör att vi kan avlasta Elin i perioder i matcher. Det var samma på det senaste OS:et, säger Tomas Axnér.

Landslaget samlas om två veckor för ett läger på Kanarieöarna. Därefter väntar en ny samling den 3 juli för de sista förberedelserna inför OS.