Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Alshammar nära OS

Publicerad 2016-06-08

Simning. Therese Alshammar tog ett stort kliv mot OS när hon simmade 50 meter fritt på 24,75 vid Mare Nostrum-deltävlingen i franska Canet.

Tiden var hennes snabbaste på fyra år.

– Det var som en jättestor sten som föll av mina axlar, säger hon till TT.

Tiden är fyra hundradelar över den nomineringstid på 24,71 som Sveriges olympiska kommitté (SOK) satt upp. Alshammar törs inte ta ut något i förskott.

– Det är inte upp till mig, jag försöker bara göra mitt bästa. Det är i alla fall väldigt skönt för mig att jag kan simma fortare igen, säger hon.

Det var ett styrkebesked efter motgången på EM i maj då hon inte fick sin simning att stämma och slutade sist i finalen på 50 meter fritt med 25,15.

– Det har varit ganska forcerat och mycket kraft tidigare, men inte så mycket utväxling av min simning. Nu satt tekniken och simningen kändes mycket, mycket bättre.

"Otroligt roligt"

TT: Känslan när du såg tiden?

– Det är ingen supertid, men jag har väntat och simmat på 25 sekunder så många gånger, så det var otroligt roligt. Jag kollade både två och tre gånger så att tiden stämde, säger hon med ett skratt.

Alshammar fick efter EM-missen en förlängd kvalperiod med tre tävlingar i juni på sig att visa att hon kan göra snabba tider.

Tävlingen i Canet var den andra, nu återstår Rom (24-26 juni), innan SOK gör en slutlig bedömning.

– Jag har verkligen lagt upp min säsong så att jag ska simma mitt snabbaste lopp i augusti. Jag hoppas jag kan fortsätta tävla och hitta mer och mer av de tekniska sakerna så att jag kan simma ännu snabbare, säger Alshammar som är kvitt de ryggproblem som gjorde att hon missade VM i fjol.

Tog pallplats

Hennes tid, den snabbaste sedan 2012, räckte till en tredjeplats. Jeanette Ottesen, Danmark, vann på 24,64 och tvåan Chantal van Landeghem, Kanada, var fyra hundradelar efter.

Det är andra gången i år som Alshammar är under 25 sekunder och nu putsade hon sitt årsbästa med 21 hundradelar.

Den 38-åriga veteranen har sedan tidigare klarat den internationella OS-kvalgränsen på 25,28 - nu återstår att se om SOK också ger grönt ljus.

TT

Följ ämnen i artikeln