Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Vansbro-favoriten: "Inte någon MMA-fight"

Publicerad 2017-07-07

Simning. Simon Wanna, 21, det stora svenskhoppet i lördagens Vansbrosimning, är redo för brottning och ojustheter under vattenytan:

– Fjolåret har gjort mig mer mentalt förberedd att det kan hända, även om jag verkligen hoppas att det ska bli en ärlig tävling med en rättvis vinnare, säger Karlstadsimmaren.

Förra årets upplösning av Vansbrosimningen blev våldsam och dramatisk. Tvåan Simon Wanna hävdade att den kroatiske segraren Ivan Sitic drog honom i benet strax före mål.

– Blod och armbågar hör till simning i öppet vatten, sade Kroaten, som friades av arrangörerna.

Ingen MMA-fight

På lördag är det dags igen och Simon Wanna är redo.

– Jag är förberedd på detta kan inträffa. Samtidigt hoppas jag verkligen att inget ojuste kommer att hända. Vi håller på med simning och inte någon MMA-fight.

Han ger samtidigt en passning till arrangörerna:

– I Sverige har vi varit förskonade från bråk i vattnet. De svenska simmarna gör upp om segern i ärlig kamp. Men risken för att bråk händer ökar när man bjuder in simmare utifrån och samtidigt höjer prispengarna. Utvecklingen med deltagare och prispengar är bra, men då måste arrangörerna ta situationen på allvar med domare och kameror som granskar tätsimmarna under hela loppet. Det skedde inte i fjol.

Lärdomar

Jan Palander, generalsekreterare i Vansbrosimningen, är självkritisk.

– Jag instämmer med Simon Wanna: Vi har lärt oss mycket av fjolårets händelse och jobbar hela tiden med att utveckla arbetet inom det här området. Nu verkar vi för att Vansbrosimningen ska avgöras på ett korrekt sätt.

Inför årets tävling har tio internationella toppsimmare i öppet vatten (fem herrar och fem damer) fått specialinbjudningar. Det blir därför en utmaning för svenskfavoriterna Simon Wanna, Anton Björck Teuscher och Kristian Kron.

På damsidan är Ellen Olsson, som gör en internationell satsning på Öppet vatten, det stora svenskhoppet.

TT

Följ ämnen i artikeln