Derbyt blev Isaks födelsedagsfest

Uppdaterad 2019-07-08 | Publicerad 2016-09-21

Fotboll. Alexander Isak ordnade bästa presenten på egen hand.

Anfallaren gjorde två mål på sin 17-årsdag när AIK lade ännu en seger till den nu tio matcher långa förlustfria derbysviten mot Djurgården, 3-0.

– Det var magiskt. En bra kväll och en lite ovanlig födelsedag, sade matchhjälten.

Den 19 september 2011 vann Djurgården mot AIK på Råsunda, 1-0.

Då hade Alexander Isak inte fyllt 12 år.

Sedan dess har AIK inte förlorat ett allsvenskt fotbollsderby mot Stockholmsrivalen. Isak tänkte inte låta sviten spricka på sin 17-årsdag.

Han kom till matchen utan presenter - "Alla var borta när jag vaknade. Jag hade sagt att jag skulle sova" - så han fick fixa sitt eget party.

Han kände sig för med ett skott tätt utanför och en misslyckad nick i bra läge. När matchuret tickade mot 15 minuter satte han fart i djupled. Ebenezer Ofori noterade och serverade och Isak var fri med förre landslagsmålvakten och dubbelt så gamle Andreas Isaksson.

Den här gången gick avslutet på rätt sida samma stolpe som det första skottet passerade utanför och "Isak" den äldre var maktlös, 1-0.

"Sjukt kul"

När ett desillusionerat Djurgården tog ny sats efter den extra långa pausen - precis som i första halvlek sköts avsparken upp på grund av den kraftiga rökutveckling som följde på fansens pyrotekniska uppvisning - slog födelsedagsbarnet till igen.

Isak satte pannan till Stefan Ishizakis perfekta lyftning och 2-0 var ett faktum.

– Derbyvinst, två mål. Sjukt kul, sade 17-åringen som inte kunde tänka ut något som skulle kunna överträffa presenterna på Tele2 Arena.

– Jag får ju inte gå ut...

AIK-tränaren Rikard Norling gillade det han såg.

– Hatten av för Alexander. Han gör en jättefin match och jag tror att många är stolta över honom i dag. Det är en genomskicklig spelare, sade han.

I den 76:e minuten vandrade inhopparen Chinedu Obasi igenom det passiva hemmaförsvaret och satte 3-0.

Tabelltrean AIK har fortsatt sju poäng upp till Norrköping - som också vann på onsdagen - men bara två till Malmö.

Optimismen dog

Efter tre raka segrar och 3-1 mot guldjagande Malmö FF i ryggen var optimismen på förhand stor i Djurgården. Det var dags att göra historia av den dystra femåriga sviten.

Hemmalaget inledde intensivt och aggressivt - men fick inte fäste i matchen.

Dirigerade av Ofori och Ishizaki flyttade AIK-spelarna bollen utom räckhåll för adrenalinstinna glidtacklingar och brytningsförsök och när Isak satte 1-0 var det som om tron rann ur Blåränderna.

Djurgården sprattlade till ett par gånger. Närmast mål var Michael Olunga men AIK-målvakten Patrik Carlgren räddade hans volleyförsök sent i första halvlek.

– AIK var bättre. Mer solida, skickligare med bollen. De förtjänade att vinna, sade tränaren Mark Dempsey.