Skön svensk seger: "Visar vårt rätta jag"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-07-29 17.32

Sveriges Karl Wallinius, Felix Möller och Lucas Pellas jublar när de svenska handbollsherrarna slog Spanien med 29–26 i OS-turneringen.

Till slut vaknade de svenska handbollsherrarna i OS. En stark andra halvlek fixade den välkomna segern, 29–26, mot Spanien.

– Vi visar vårt rätta jag i dag, säger målvakten Tobias Thulin.

Det blågula herrlandslaget kom till OS i Paris som ett av de stora svenska medaljhoppen, men premiärförlusten mot Tyskland i lördags lämnade en hel del frågetecken.

Många rätades ut i mötet med Spanien.

Efter likaläge 11–11 i paus blev det till slut en komfortabel seger mot en av de tuffaste motståndarna i gruppen.

– Väldigt stor skillnad mot första matchen, över hela planen, säger Tobias Thulin, som fick chansen från start när förbundskapten Glenn Solberg stuvade om rejält i startsjuan.

”Kontrollerar matchen”

Sverige hade ledningen med fyra mål redan i slutet av första halvlek, men när offensiven gick i baklås kom Spanien ikapp lagom till paus.

Men Sverige – och Thulin – hade en växel till i andra halvlek. En rivstart med 5–1 på fem minuter innebar ledning med 16–12 – och ett grepp som Sverige sedan aldrig släppte.

– Spanien har problem att komma till bra lägen mot oss. Vi kanske inte får så många kontringslägen som vi vill i första halvlek, men i starten av andra får vi matchen dit vi vill och kan springa på dem. Sedan tycker jag att vi kontrollerar matchen, säger målvakten.

Kantspelarna Sebastian Karlsson och Lucas Pellas, till vardags klubbkompisar i Montpellier, var båda lyckosamma framåt med fem mål var.

Slovenien i nästa match

Fyra lag av sex går vidare från varje grupp i OS, men det kan bli enormt viktigt att bli etta eller tvåa för att sannolikt slippa tungviktarna Danmark och Frankrike redan i kvartsfinal.

– Vi har tre viktiga matcher kvar i gruppspelet och siktar såklart på att vinna alla, för att få en så bra placering som möjligt i gruppspelet, säger Thulin.

Glenn Solberg:

– Det är klart att Danmark ser väldigt starkt ut och det är kanske inte det laget man vill möta i en kvartsfinal. Men jag upplever att allt kan hända.

Norrmannen var ”otroligt nöjd” med lagets insats mot Spanien.

– Vi kan se Sveriges identitet med extremt tajt och kompakt försvarsspel och många kontringar. Dessutom att vi utnyttjar hela laget, säger han.

Blågult fick klara sig utan mittsexan Max Darj mot Spanien på grund av en muskelskada i låret och han ersattes av Felix Möller. Landslaget har förhoppningar om att Darj kan vara tillbaka i truppen senare i veckan.

Sveriges gruppspel fortsätter mot Slovenien på onsdag. Senare väntar också Kroatien och Japan.