Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Johan Olsson har tränat rekordmycket

Publicerad 2017-01-20

Skidor. Johan Olssons väg mot mästerskap brukar ofta kantas av trubbel.

Nu är läget annorlunda.

– Jag kommer slå mitt rekord i träningstimmar med råge, säger den svenske skidkungen.

Med ganska exakt en månad kvar till VM i Lahtis är tillståndet med Johan Olsson nästan snuskigt bra. Vid den här tiden på året har vi vant oss vid att Olsson inte kan tävla på grund av ett eller annat hälsoskäl, men den här vintern är inte som alla andra.

– Om det går som jag hoppas fram till VM har jag i alla fall gett mig själv och fått chansen att göra en säsong som är så nära perfekt som möjligt, säger Olsson till TT inför helgens världscuptävlingar i Ulricehamn.

36-åringen har tidigare i vinter tävlat två gånger i världscupen - en fjärdeplats i Ruka och en elfteplats i La Clusaz - och det är helt enligt planen. Samtidigt har Olsson, regerande världsmästare på lördagens distans 15 kilometer fristil, kunnat träna mer än någonsin tidigare.

– Jag sammanställde juni till nyår och då hade jag tränat över 600 timmar. Det är otroligt mycket för mig, ungefär lika mycket som jag haft som max på ett helt år tidigare, säger han.

Problem hör till

Visst, det har blivit en kortare förkylningssläng och ett par överansträngningar i en handled och en fot. Men det är också precis som det ska vara, menar Olsson.

– Det har varit saker som jag ändå har kunnat hantera, säger han.

– När man tränar på den här nivån kommer man alltid stöta på problem, för att man ligger på gränsen. Stöter man aldrig på något problem så är man för långt från gränsen, så är det i alla fall för mig.

Den gedigna träningsbakgrunden gör att Stockviks-åkaren känner sig tryggare än vanligt inför det stundande mästerskapet.

– Just känslan att räcker inte det här så kommer det aldrig att räcka, det är nog den bästa känslan, säger Olsson.

– Men allt ska funka fram till VM också, det är ju en månad kvar.

"Lite nyckfullt"

Än är det för tidigt att lätta på träningen, så Johan Olsson kommer till Ulricehamn med en kropp som har tränat runt 100 timmar den senaste månaden. Knappast en perfekt uppladdning för att vara som bäst redan nu, men man vet aldrig riktigt säkert.

– Jag brukar inte svara bra när jag har så mycket träning bakom mig, benen brukar vara lite sega. Men det kan samtidigt vara lite nyckfullt, säger Olsson.

Dessutom har han en blågul storpublik i ryggen när han ger sig ut på de tre varven runt femkilometersslingan strax utanför Ulricehamn.

– Jag hoppas att jag kommer påverkas mycket av det, det är kanske precis det jag behöver i det här läget. Att komma in när de yttre förhållandena är perfekt för att kunna trycka ut de sista procenten ur kroppen.

TT

Följ ämnen i artikeln