Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Barnens oro inför första skoldagen

Publicerad 2015-08-11

Skola. Snart börjar över hundra tusen barn i förskoleklass. Pirrigt och spännande för de flesta, men många barn kan också känna en stor oro.

Får jag några kompisar och vem ska trösta mig om jag blir ledsen? Det är många frågor som bubblar i huvudet på landets sexåringar just nu. Som förälder är det viktigt att vara lyhörd för barnens funderingar, och att ta deras oro på allvar. Men också att ge en positiv bild av skolan.

– Barn kan ha svårt att föreställa sig hur det kommer att bli. De är väldigt beroende av vad de vuxna omkring dem förmedlar, och där behöver vi förmedla trygghet, säger Lotta Svensson, psykolog och vice ordförande i Psykologer i förskola och skola.

Pirrigt för föräldrar

Även för föräldrarna kan skolstarten kännas läskig, särskilt om man inte gått igenom processen tidigare.

– Ofta känner föräldern stor oro inför någonting nytt för barnet. Men den oron får man försöka för sig själv, säger Svensson.

För att göra den första dagen lite mindre skrämmande kan det vara en bra idé att besöka skolan några dagar tidigare. Har man inte möjlighet till det fungerar det också att titta på bilder.

Proffs på skolan

När den stora dagen väl kommer brukar det gå bra. Och även om det känns nytt för barn och föräldrar är personalen van vid att hantera det mesta.

– Förskoleklassen finns till för att skapa en mjuk övergång mellan förskola och grundskola. Förskolelärare och lärare med inriktning mot förskoleklass är proffs på just sexåringar. Att ta emot både nyfikenhet, glädje och oro, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Sexåriga Elvina Ekströmer är inte det minsta nervös, utan tycker bara att det ska bli kul att börja på Kämpetorpsskolan i södra Stockholm. Så har hon också en storasyster på skolan. Och det som lockar?

– Att få nya kompisar och leka på skolgården, svarar Elvina direkt.

TT