Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Tallolja och stubbar vinnare i EU

Publicerad 2018-01-17

EU. EU-parlamentet ger tummen upp för både stubbar och tallolja som förnybara bränslen.

"Seger för skogen", twittrar svenske ledamoten Christofer Fjellner (M) från omröstningen i Strasbourg.

Flera svenska ledamöter hade kämpat hårt för att få gehör för den nordiska linjen när tre tunga lagförslag kom upp till omröstning vid lunchtid på onsdagen: om energieffektivitet, styrning av energiunionen och energi från förnybara källor.

Framför allt kring skogen har samma kamp rått som i höstas då svenska och finländska ledamöter stångades hårt för att få gehör för hur de nordiska regeringarna - och skogsnäringarna - ser på skogsbruket, när det gäller utsläpp och upptag av växthusgaser.

Stubbar och tallolja

I biobränslestriden har en majoritet i parlamentets miljöutskott inte velat räkna tallolja som biobränsle, vilket skulle ha blivit ett hårt slag mot de stora investeringar i talloljan som gjorts i Norden. Dessutom fanns ett starkt stöd - åtminstone på pappret - för att inte tillåta att stubbar och gallringsvirke används till framställning av biobränslen.

Men så blev det inte.

– Vi var ju oroade att det skulle gå åt skogen, men vi vann, konstaterar svenska ledamoten Jytte Guteland (S) efteråt.

– Allt gick igenom. Vår röstlista var bingo hela vägen, säger kollegan Fredrick Federley (C).

Höjd målsättning

Från nordisk sida har en massa energi lagts på att övertyga framför allt holländare och britter om att skogsnäringen inte går ut på att bara göra stora och starka träd till bränslen.

– Vi har arbetat upp ett väloljat team med ledamöter från skogsländerna som jobbar strategiskt för att övertyga de övriga. Det är värt att försvara det sätt som vi arbetar med de här frågorna i Sverige, säger Guteland.

– Det som i Sverige och Finland går till energi är ofta skadat av storm, vatten, insektsangrepp eller så har det helt enkelt vuxit snett, säger Federley.

Lagförslagen, som alla har betydelse för EU:s förmåga att uppfylla klimatavtalet i Paris, går nu vidare till slutförhandlingar. Parlamentets åsikt - bland annat om en målsättning om att 35 procent av energin år 2030 ska komma från förnybara källor - ska nu kompromissas ihop med det som EU:s medlemsländer redan kommit överens om i ministerrådet.

Bryssel, TT:s korrespondent