Åklagare får jaga Telia-miljarder
Publicerad 2013-01-22
Stockholm. Svenskt rättsväsende får frysa ytterligare 1,8 miljarder kronor som en följd av Telia Soneras mutmisstänkta affärer i Uzbekistan.
Möjliga tillgångar finns i bland annat Nederländerna och Schweiz.
Att beloppet höjs beslutade Stockholms tingsrätt på tisdagen. Det följer av att Telias uzbekiska partner, Takilant, misstänks ha begått grovt mutbrott i Sverige.
Åklagarna misstänker att Telia mutade Takilant, med band till den uzbekiske presidentens dotter Gulnara Karimova, för att få licenser och frekvenser till sin gemensamma mobiloperatör i landet. Om det hade gått rätt till skulle pengarna gått till statskassan, anför de.
Att miljardbelopp kan frysas saknar sannolikt motstycke i svensk rättshistoria. De 200 miljoner kronor Takilant har i Sverige är redan frysta, men mer finns utomlands. Överåklagare Gunnar Stetler vill inte kommentera domstolsbeslutets följder, men han lär ha ögonen på Takilants resterande andel i den uzbekiska mobiloperatören. Den är värd en halv miljard kronor och finns i Telias och Takilants gemensamma holdingbolag i Nederländerna. Takilant har rätt att sälja andelen till Telia från den 15 februari i år.
De uppemot 2 miljarder kronor som Telia betalat Takilant hamnade på ett konto i Schweiz som ytterst tros tillhöra Karimova. På kontot finns enligt medieuppgifter motsvarande 4,2 miljarder kronor.
Telia säger sig inte veta om tisdagens domstolsbeslut påverkar lagligheten i att betala Takilant, om det utnyttjar sin säljoption.
Advokatbyrån Mannheimer Swartling ska den 31 januari att informera Telia Soneras styrelse om granskningen av telekombolagets verksamhet i Uzbekistan. Dagen efter, den 1 februari, får allmänheten ta del av rapporten och en presskonferens hålls på advokatbyrån.
Arbetet är till 90 procent klart, enligt advokat Biörn Riese som ihop med kollegor på byrån inledde granskningen den 3 oktober.
"Vi väntar i och för sig fortfarande på några svar men nu har vi ändå fått så mycket information att vi kan ge en skildring av händelseförloppet och analysera de juridiska frågeställningarna kring Telia Soneras etablering i Uzbekistan", säger han i ett pressmeddelande.
Överåklagare Gunnar Stetler har redan nu sin syn klar om Biörn Rieses rapport:
– Jag utgår från att hans slutsats blir att det finns substantiella misstankar om korruption, säger han till svd.se.
Rapporten är beställd av Telia Soneras styrelse och Gunnar Stetler har tidigare ondgjort sig över att Biörn Rieses granskning, som omfattar förhör med inblandade personer, riskerar att störa brottsutredningen.
TT