Så hanterar du korvångesten

Publicerad 2016-06-06

Hälsa. I höstas kom larmet som skrämde upp många föräldrar. Charkprodukter - som korv och skinka - ökar risken för cancer. Samtidigt är det ju många barns absoluta favoritmat. Hur farligt är det egentligen att servera sitt barn korv?

I höstas slog världshälsoorganisationen fast att charkprodukter - som korv, bacon, skinka och pastejer - ökar risken för tarmcancer. Det var första gången ett livsmedel klassades som cancerframkallande, vid sidan av ämnen som arsenik och cigarettrök. Om rött kött i övrigt konstaterades att det "troligen" ökar risken för cancer. Livsmedelsverkets råd för både barn och vuxna är att inte äta mer än 500 gram rött kött i veckan och av det ska bara "en mindre mängd" vara chark.

– Vi har inte underlag för att ge mer detaljerade råd än så, men utifrån det tänker jag mig att ungefär en måltid i veckan är chark, eller att man kan ha lite skinka på mackan varje dag, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Konkret handlar det om exempelvis två grillkorvar eller fyra, fem skivor falukorv i veckan.

En räddare

Men i många familjer är mängden sannolikt högre. Livsmedelsverkets undersökning på vuxna har visat att 72 procent av männen och 42 procent av kvinnorna äter mer än 500 gram rött kött i veckan. För många föräldrar är korven räddaren i nöden i vardagsstressen med trötta, gnälliga och hungriga barn.

Enligt experterna finns det dock ingen större anledning för föräldrar att känna oro. Cancer tar vanligen lång tid att utveckla och många faktorer spelar in.

– Att ett barn kanske är väldigt förtjust i korv och köttbullar under småbarnsåren behöver inte betyda att barnet kommer att livnära sig på bara det decennium efter decennium, säger Sara Ask, barndietist som också föreläser om barns hälsa.

Däremot grundläggs matvanorna tidigt och barn behöver exponeras för olika smaker.

– Serverar man korv väldigt ofta finns det ingen anledning för barnet att sträcka sig efter en linsgryta, säger Sara Ask.

Försök variera

Föräldrar behöver inte ha ångest över att servera sina barn korv ibland - men försök att variera maten, råder hon.

– De flesta barn har något annat livsmedel som de kan tänka sig att äta. Då försöker man bygga vidare på det. Och man tänker inte att det är panik om barnet inte äter det här nya under en vecka, utan man ser det som ett större projekt än så.

Man behöver inte heller vara rädd för att barnet inte äter allt som serveras varje dag.

– Jag tror att många föräldrar tänker att det är viktigt att barnen får mat som de tycker om vid varje måltid, så att de verkligen äter ordentligt. Men det är egentligen inte alls någon fara om barnen ibland får mat de inte gillar så mycket - så länge det finns någonting de kan äta sig mätta på vid bordet, om det så bara är potatis eller bulgur och cashewnötter, säger Sara Ask,

Äta grönare

Fisk, kyckling, bön- och grönsaksrätter är bra att variera med, säger Åsa Brugård Konde.

– Vi kom fram till när vi gjorde vår senaste undersökning om barns matvanor att det skulle vara jättebra om man bytte ut ett korvmål i veckan mot fisk. För många äter för lite fisk och onödigt mycket korv.

Livsmedelsverkets generella kostråd är att äta grönare.

– Kan man få till det även för barnen, att det blir naturligt att äta exempelvis bönor och linser, då har man gjort en jättebra investering i deras hälsa - och i miljön eftersom det också är en miljövinst att äta mer mat från växtriket, säger Åsa Brugård Konde.

TT