Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

EU-ögon på Turkiet i flyktingavtal

Publicerad 2016-03-08

– Det viktiga är att få stopp på människosmugglingen, säger EU-parlamentets talman Martin Schulz om EU-ledarnas flyktingförhandlingar med Turkiet.

Flyktingkrisen. Men parlamentet kommer att ha ögonen på Turkiet. Internationella regler måste följas, säger han i en intervju med TT.

Dagen efter EU-toppmötet i Bryssel har förslaget om att snabbt skicka alla flyktingar som kommer till Grekland tillbaka till Turkiet mötts av hård kritik. Frågan är hur rätten att söka asyl ska kunna garanteras och om förslaget bryter mot internationell rätt.

Men EU-parlamentets talman, som själv inte får delta i toppmötesförhandlingar, tycker att förhandlingarna med Turkiet är ett steg framåt.

– Idén är att skicka budskapet: Lägg inte dig själv i människosmugglarnas händer, det är mycket bättre att gå den lagliga vägen, säger Martin Schulz när TT träffar honom på hans kontor på våning 15 i EU-parlamentet i Strasbourg.

Ögonen på sig

Tanken är att syrier sedan ska omfördelas från turkiska flyktingläger till EU, utan att behöva sätta sig i en livsfarlig båt.

Martin Schulz tror alltså på idén, men han räknar med att EU-parlamentet kommer att opponera sig om Turkiet inte följer FN-organet UNHCR:s regler.

I samtalen med Turkiet ingår också att snabba på medlemskapsförhandlingarna mellan EU och Turkiet samt att lätta på visumkraven. Schulz intygar att parlamentet ska jobba så snabbt det bara går när det väl finns ett visumliberaliseringsförslag, men han tror inte att det kan vara klart till juni. Inte minst för att turkarna själva måste hinna anta en rad lagar.

Mycket på spel

I förra veckan sade statsminister Stefan Löfven att hela EU-samarbetet står på spel om unionen inte klarar att hantera flyktingkrisen.

– Jag håller med Stefan Löfven. Vi slåss med alla medel för att hitta gemensamma lösningar, för det finns en risk att EU faller samman, säger Martin Schulz.

– Vi är mitt i en djup kris. Men i går såg jag för första gången på månader en vilja bland flera medlemsländer att hitta en europeisk lösning.

Martin Schulz är kritisk till att medlemsländerna inte har klarat att fördela 1 miljon flyktingar mellan 500 miljoner invånare i 28 länder.

– Sverige tog sin del av ansvaret under lång tid, och att Sverige fick problem beror inte på att det var fel politik, utan på en brist på solidaritet hos andra medlemsländer, säger Martin Schulz.

TT

Följ ämnen i artikeln