Strid om arbetskläder fortsätter

Publicerad 2016-06-15

Arbete. Frågan om arbetskläder inom hemtjänsten är långtifrån löst, trots en färsk dom från högsta instans. Enligt den kan inte arbetsgivare tvingas att bekosta arbetskläder genom viteshot. Men facket tänker inte ge sig.

– Vi kommer aldrig att ge oss om det här. Det här är en så viktig fråga för hela samhället: Det är en jämställdhetsfråga och det handlar också om att skydda samhället från onödig smittspridning och onödigt lidande, säger Ann Georgsson, förbundsombudsman i Kommunal.

Många kommuner bekostar redan arbetskläder för personal inom hemtjänsten. Samtidigt gäller nya regler sedan årsskiftet som innebär att personalen måste ha nytvättade arbetskläder med korta ärmar varje dag. Men vem är skyldig betala?

Oreglerat ansvar

I en ny dom konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen att arbetsgivarens ansvar för arbetskläder varken regleras i lag eller föreskrifter. Därför underkänns en tidigare dom i kammarrätten som kom fram till motsatsen, rapporterar tidningen Kommunalarbetaren.

Ann Georgsson ser en risk för att de arbetsgivare som avvaktat med att förse personalen med arbetskläder nu kommer att avstå. Förbundet undersöker möjligheterna att driva ärendet vidare i EU-domstolen.

– Det här är en intressant fråga och än så länge är sista ordet inte sagt, säger Sophie Thörne, arbetsrättschef vid Sveriges kommuner och landsting.

Mer pengar

Om det i slutänden blir kommuner och andra vårdgivare som enligt lag ska stå för arbetskläder i hemtjänsten, så måste staten tillföra mer pengar, anser hon.

Hon tror att domen kan leda till att både Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen tar sig en funderare. Men redan nu har vårdgivarna ansvar för att hygienkraven efterlevs.

– Många arbetsgivare ordnar med arbetskläder redan i dag, till exempel genom att alla får ett par t-shirts i rätt storlek och rätt kvalité. Andra ger klädbidrag. Det finns säkert en uppsjö av olika lösningar på det här, säger Sophie Thörne.

TT