Unga flyttar hemifrån vid 21

Publicerad 2015-06-24

Boende. Unga vuxna flyttar hemifrån vid 21 eller - i killarnas fall - nästan 22 års ålder. Trots att bostadsmarknaden blivit tuffare har flyttåldern bara höjts lite grann, vilket förvånar experterna.

Unga personer i storstäderna och dess förorter är sist ut med att lämna föräldrahemmet. I den gruppen är kvinnorna nästan 22 och männen 22,5 år när de flyttar, visar en SCB-rapport. Brist på bostäder är en förklaring, närheten till universitet och högskolor en annan.

Liten förändring

Sett över tid har flytta hemifrån-åldern inte ändrats så mycket. Det förvånade rapportförfattaren Anna-Karin Nylin:

– Jämfört med början av 2000-talet har flyttåldern inte ökat med mer än ett halvt år. Jag tänkte på hur svårt det är för unga att få bostad, och därför hade jag nog trott att man skulle var ännu äldre när man flyttar hemifrån.

Hans-Åke Palmgren, expert vid Boverket, håller med:

– Mot bakgrund av befolkningstillväxten och de stora kullarna unga vuxna är det lite förvånande. Ett problem för unga är ju förstås också bolånetaket, där de flesta måste spara till kontantinsatsen.

Dessutom, påpekar han, byggs det inte tillräckligt med bostäder. Behovet uppskattas till 70 000 bostäder om året, men nästa år byggs bara 50 000.

Samma kommun

När flyttlasset väl går, går det inte så långt. Hela 70 procent av dem som flyttade hemifrån 2013 blev kvar i samma län, och omkring hälften i samma kommun. Chantal Nakunzi, 20 år, är vanlig och ovanlig på samma gång, när hon snart lämnar adressen i Sundbyberg hon vuxit upp på. Vanlig därför att hon flyttar inom kommunen. Ovanlig därför att hon i en storstadsregion redan vid 20 års ålder har fått ett försthandskontrakt på en tvåa. Det senare tackar hon sin mamma för:

– Hon ställde mig i bostadskön när jag var 16. Under vintern och våren började jag kolla runt, för jag kände att med jobb och fast lön var dags att skapa ett eget hem.

Chantal konstaterar att hon är först bland sina kompisar att flytta in i eget.

– För många av mina kompisar kommer det att ta flera år innan de får en hyresrätt eller har sparat ihop till en kontantinsats.

Därför tycker hon att skolan borde informera om hur bostadsmarknaden fungerar.

– Har man inte en förälder som hjälper en är det svårt att veta hur man ska komma igång i tid, säger Chantal.

TT