Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Barn med diagnos saknar stöd

Publicerad 2015-06-26

Vård. Trots stora satsningar på barn med diagnoser som adhd når inte informationen om hjälp ut till berörda familjer.

Nästan sju av tio föräldrar känner inte till möjligheterna till samordnad hjälp, enligt en ny undersökning.

Sedan 2010 ska samhället kunna erbjuda en samordnad individuell plan (SIP) till bland annat familjer med barn med neuropsykiatriska diagnoser, till exempel adhd eller Aspergers syndrom.

Lagen innebär i korthet att socialtjänst och hälso- och sjukvård ska samordna sina insatser för att underlätta för den drabbade.

Trots att fem år nu gått är kunskapen fortfarande liten om möjligheterna och få drabbade erbjuds hjälp, enligt en undersökning som riksförbundet Attention gjort tillsammans med försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

I den uppger 88 procent att de 1 766 svarande att de inte erbjudits en SIP.

Nästan 7 av 10 (67 procent) svarar samtidigt att de inte ens visste om att hjälpen finns att tillgå.

Trögt system

– Jag blir inte förvånad över bilden som framträder. Det är fortfarande en tröghet i systemet. Samhället har inte hängt med, säger Anna Persson, ombud vid Attention.

– Vi har exempel på barn som haft adhd-diagnos och inte fått förslag på behandling. När sedan samma barn fick en autismdiagnos, då rasslade information in. Det är olika perspektiv på samma problem.

Den förra regeringen beslutade dessutom i maj 2012 om en satsning inom psykisk ohälsa, där landsting och kommuner bland annat ska uppmuntras till SIP:ar. Förra året avsattes totalt 150 miljoner kronor.

På kommunsidan tilldelades förra året 3 718 barn upp till 17 år en SIP. På landstingsnivå var siffran 4 988. Ing-Mari Wieselgren, samordnare vid Sveriges Kommuner och Landsting, anser att utvecklingen ändå gått framåt.

– För några år sedan visste inte ens huvudmännen om möjligheten, vilket kan vara förklaringen till att man inte tog initiativet. En enskild person kan inte begära att få en SIP men då alla tjänar på att upprätta en plan borde varken kommun eller landsting säga nej, säger hon.

Barn med diagnos

Victoria Madberg är nu en av många i den här situationen. Hon är trebarnsmamma där två av barnen utretts för neuropsykiatrisk diagnos och det tredje just nu går under utredning.

Hennes yngsta dotter, Iris, 5 år, har fått en adhd-diagnos.

– Det har hänt mycket sedan mitt första barn fick sin diagnos, då det inte var lika självklart att få hjälp. Då hoppade man mellan vårdcentral och Bup och ingen tog sig an det här, säger hon.

– Samtidigt är det viktigt att vara påläst och kunnig som förälder. Man måste stå på sig.

Victoria Madberg vill framförallt poängtera hur viktigt det är med information till föräldrar i hennes situation.

– Det blir väldigt rörigt när man själv ska jaga information och man kan känna sig dum som förälder.

TT