Stärkt bevakning av högskoleprovet
Publicerad 2015-10-24
Utbildning. Tips om organiserat fusk mitt under högskoleprovet resulterade i en förstärkt bevakning vid flera provlokaler.
– Vi misstänker att det fuskades, men ingen avvisades, säger Jan Lundquist som är huvudansvarig för provet vid Lunds universitet.
Tiotusentals personer gjorde provet under lördagen runt om i landet. Trots det misstänkta fusket har det varken gjorts några gripanden eller beslag i Lund, uppger Lundquist för TT. Universitets- och högskolerådet (UHR) har fått indikationer om ett eventuellt organiserat fusk som kan ha pågått under provet i Lund och Stockholm.
– Inför provet fick vi veta att något är i faggorna. Därför har vi haft kontakt med provanordnarna där för att se vad vi kan vidta för åtgärder för att förebygga och förhindra fusk. Det jag kan säga är att vi har förstärkt bevakningen, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR, till TT.
Enligt Sydsvenskan misstänks fusket ha pågått vid gymnasieskolor i Lund och Danderydsgymnasiet utanför Stockholm.
Inte gratis
Tidningen rapporterar att fuskarna uppges ha smygfilmat medan de utfört själva provet. Därefter ska andra personer, på en "sambandscentral", googlat fram svaren på frågorna och läst upp dem via hörsnäckor. En tjänst som uppges vara långt ifrån gratis.
– Jag har sett siffror från tiotusentals kronor till närmare 80 000 kronor. Det handlar om jättemycket pengar, säger Jan Lundquist och betonar att de allra flesta som skriver högskoleprovet är ärliga och skötsamma individer som kämpar hårt.
– De ska inte behöva lida för att folk beter sig bedrägligt. Man borde ha högre straffsatser för fusk och ta detta på större allvar.
Åklagare inkopplad
Åke Lernefalk uppger att Umeå universitet, som tar fram proven, sedan gör löpande analyser av provresultaten.
– Hittar de indikationer på konstiga avvikelser, till exempel folk som tidigare har haft låga poäng och höjt sina resultat märkligt mycket, så utreds det vidare.
Åklagare har kontaktats för att reda ut rättsläget. Kanske behöver man i framtiden fylla i att man "på heder och samvete inte fuskar på provet".
– Det ska göra det lättare att driva ett misstänkt ärende, då har man gjort sig skyldig till en brottslig handling. Hur snabbt det går att göra ett sådant eventuellt tillägg vet jag inte. Vi gör hela tiden justeringar och utvecklingar av provet, säger Lernefalk.
TT