Storm gav totalstopp i tågtrafiken

Publicerad 2011-04-07

Stockholm. Nedblåsta stolpar på spåret orsakade strömavbrott och totalstopp för tågtrafiken i Stockholm i dag.

Stormen tvingade tusentals resenärer att vänta i timmar på centralstationen.

Två provisoriska bryggor för kontaktledningar rasade ned över spåret norr om Stockholm strax före klockan 16 på eftermiddagen. Först stoppades alla tåg, men efter ett tag släpptes trafiken på söderut. Men tågen norrut stod stilla fram till sen kväll.

Vid informationsskyltarna på Stockholms centralstation stod en tapper klunga och väntade vid 22-tiden, medan SJ:s informatörer gjorde sitt bästa för att hjälpa resenärerna.

Sadia Muniza hade väntat i flera timmar på besked innan hon med kort varsel fick veta att tåget mot Linköping skulle avgå. Barnen Yusra, Jawevia och Abdullah var trötta.

– Jag kommer inte att hinna till tåget med barn och väskor på 15 minuter. Och i Linköping har bussarna slutat gå när tåget väl kommit fram, sade Saida Muniza.

Hon tvingades ringa en vän i Stockholm som skulle låta familjen sova över.

– Mobilkranar är på plats och ska lyfta bort de två bryggor som ramlat och staga upp den tredje så att den inte faller, sade Monica Näslund, informatör på Trafikverket, vid 22-tiden.

På kvällen meddelade SJ att nattågen mot Jämtland, Luleå och Umeå skulle köras via bangården i Tomteboda. Även ett X 2000 mot Sundsvall beräknades kunna åka norrut.

– Vi räknar med att ingen resenär ska behöva bli kvar på stationen i natt, sade Dan Olofsson på SJ:s presstjänst vid 23-tiden.

SMHI hade utfärdat en klass-2 varning för kraftiga vindar och i Skåne uppmättes vindbyar på 28 meter per sekund under torsdagen. Även i Blekinge och i Stockholmsområdet nådde vinden stormstyrka.

Räddningstjänsten i Stockholm hade fullt upp med utryckningar.

– Det är träd och byggnadsställningar som blåser omkull och båtar som ligger på sniskan, sade Ulf Tholén, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Vindarna släckte också ner många hem. Som mest var omkring 38 000 av de stora elbolagens kunder strömlösa under torsdagen. Sent på kvällen var fortfarande omkring 20 000 hushåll utan el.

– Vi kan inte arbeta överallt, det är för farligt. Det blåser ned trädgrenar på dem som jobbar, sade Roger Lindmark, informationsansvarig på Vattenfall.

TT