Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

"Vi borde informeras innan vi rycker ut"

Publicerad 2018-01-17

Brott. Ambulanssjuksköterskan Ulrika Sundset välkomnar förslagen om skärpta straff för dem som hotar eller skadar blåljuspersonal. Men hon efterlyser möjligheter för ambulanspersonal att hämta information om eventuellt farliga patienter.

– Det borde vara en självklarhet att vi får information om potentiellt våldsamma personer, säger hon.

Ulrika Sundset arbetar som ambulanssjuksköterska i Stockholm och har under sina 17 år i yrket märkt hur hoten allt mer blivit en del av vardagen. För några år sedan hamnade hon själv i en livsfarlig situation, då en patient besköt henne och kollegan.

– Det var en patient som larmade 112 och när vi kommer plockar han upp en pistol och avlossar skott. Vi fick fly för våra liv, helt enkelt, men klarade oss fysiskt oskadda, berättar hon.

Tänker annorlunda

Händelsen har satt spår. Hon är mer på sin vakt och är oftare rädd.

– Jag har valt att stanna kvar i yrket, för jag vet att det var exceptionellt det som hände. Men jag har ett helt annat säkerhetstänk i dag, säger hon.

Mot den bakgrunden är hon positiv till utredningsförslagen om den nya brottsrubriceringen blåljussabotage och skärpta straff. Men det räcker inte, enligt Ulrika Sundset. Ambulanspersonal måste få möjligheter att förbereda sig inför utryckningar.

Psykiskt sjuka

– Jag vill påstå att den gängrelaterade kriminaliteten inte är ambulanspersonalens största problem, utan de hot och det våld vi möter varje vecka. Det är ofta en enskild person, med psykisk ohälsa och missbruksproblem, som står för hoten. Polisen har ofta kännedom om personen, och kan agera utifrån den kunskapen. Men vi i sjukvården har inte rätt att få ta del av den informationen. Man får inte föra några register eller flagga en viss adress. Därför kan vi inte vidta åtgärder för att skydda oss, eller skydda patienten, förklarar hon.

Det går aldrig att skydda sig helt och hållet, för det händer oförutsedda saker. Men där faran går att förutse borde det vara självklart att informationen ges, fortsätter hon.

– Själva essensen är ju det som sades på dagens presskonferens: att alla yrkesutövare har rätt till en god och säker arbetsmiljö.

Hanif Azizi är områdespolis i Rinkeby. Stenkastning, sönderskurna däck, repade rutor är vardagsmat, men även fysiskt våld.

– Jag har blivit spottad i ansiktet i samband med ett ingripande. Personen fälldes, men jag fick ingen ersättning. Jag fick liksom skylla mig själv eftersom jag är polis. Det verkar ibland som om man ser polisen som robotar som ska tåla vad som helst.

Han hoppas att förslaget om skärpta straff ska gå igenom och ändra på det.

– Det visar att regeringen menar allvar. Man bryr sig om blåljuspersonalen och accepterar inte hot och våld mot oss.

TT