Ny svensk pi-mästare

Publicerad 2016-03-13

Pi. 3,141592653589793. . . började Jonas von Essen, och rabblade sedan ytterligare 13 193 siffror i rätt ordning.

Det gjorde honom till ny svensk pi-rekordhållare - alldeles lagom till att pi-dagen firas den 14 mars.

Arkimedes konstant, Ludolphs tal eller kort och gott: pi.

Talet har fascinerat matematiker i årtusenden - och lockat många att försöka rabbla så många decimaler som möjligt utantill. I helgen satte studenten Jonas von Essen, 24, nytt svenskt rekord inför publik och kontrollanter på Tom Tits experiment i Södertälje.

– Det var väldigt nervöst, men när jag kom förbi det svenska rekordet så kändes det bara jättehärligt, säger han till TT.

Tusen fler decimaler

Jonas rabblade upp hela 15 000 decimaler, men hade fel när han nådde 13 209.

– Vittnena sade inte att jag hade fel utan bad mig bara att upprepa de senaste hundra decimalerna och det gjorde jag rätt. Men efteråt så stod det klart enligt reglerna att jag hade fått hjälp och då räknades det inte.

Därför är det nya svenska rekordet 13 208 decimaler, nästan tusen fler än det förra rekordet.

Det finns olika tekniker för att minnas information i stora mängder, många går ut på att byta ut det man ska minnas mot bilder.

– För just det här, eftersom det var så många siffror på en gång, så gjorde jag ett nytt system med nya bilder. Jag har föreställt mig en lång promenad genom Skövde, som går genom ställen och scener som har varit viktiga för mig. Till exempel min första dejt.

Ambitiös plan

Nu satsar den unge minnesmästaren mot ett mycket, mycket högre mål.

– I ungefär en och en halv månad har jag lagt till 300 nya decimaler varje dag och det tänker jag fortsätta med. Inför nästa pi-dag ska jag vara uppe i lite mer än 100 000, säger Jonas von Essen.

Det är en ambitiös plan. Det nuvarande rekordet sattes förra året då indiern Suresh Kumar Sharma rabblade upp 70 030 decimaler, bara 30 fler än vad en landsman klarade ett halvår tidigare. Dessförinnan hade kinesen Chao Lus rekord på 67 890 decimaler stått sig i tio år.

– Det är egentligen inte så himla svårt när man kan de här teknikerna, det handlar mest om hur många timmar man är villig att lägga ner på att träna. Sen ska man så klart lyckas rabbla upp allt utan att bli för trött och säga fel, det kommer säkert att ta ett dygn att klara 100 000 decimaler.

TT