Så vet du om du är reseberoende
Uppdaterad 2018-04-25 | Publicerad 2018-04-23
De allra flesta vill väl bara resa mer och längre.
Men det kan också blir för mycket av det goda.
Så vet du om du är reseberoende och har vagabond neuros.
Om det börjar krypa i kroppen och börjar gå för långt till nästa resa brukar man på engelska kalla det att man har fått the travel bug, alltså en resebacill. Lite skämtsamt botas detta med att åka på en ny resa.
Men enligt psykologen Michael Brein kan vi resa för mycket och göra oss sjuka, skriver Conde Nast Traveler.
Mysterium sedan 1886
Forskning har tidigare visat att just upplevelser, våra resor, gör oss till bättre människor. Vi blir ödmjuka och tacksamma. På sikt blir vi också mer generösa.
Psykologen Michael Brein menar att det också kan bli för mycket av det goda - och skapa ett ohälsosamt beroende.
– Det korta svaret är ja, det är möjligt, säger Brein, som specialiserat sig på resor och interkulturell kommunikation, till Conde Nast Traveler.
Det här är nämligen en fråga som har gäckat experter sedan 1886 då den franska soldaten Jean-Albert Dadas gick in på sjukhuset i Bordeaux. Han hade deserterat från den franska armén fem år tidigare och vandrat över hela Europa innan han blev utmattad.
”Få allvarliga konsekvenser”
Dadas kom inte ihåg sina resor. Efter att ha behandlat honom i flera veckor slog psykiatrikerna fast att han hade en extrem version av ”the travel bug” som kallades dromomania.
Diagnosen har också kallats vagabond neuros - och blev 2000 en officiell diagnos i ”Diagnotiska och statistiska manualen för mentala störningar. Symptomen är tydliga. De drabbade har en onormal impuls till att resa. De är beredda att spendera över sina tillgångar, offra jobb, älskare och säkerhet för sin lust till nya upplevelser.
– Reseberoende är mycket mer psykologiskt än biokemiskt. Om du låter det överväldiga dig, kan det få allvarliga konsekvenser på andra aspekter i ditt liv, säger Brein, till Conde Nast Traveler.
Så på samma sätt som resandet kan vara givande just för att det är en fysisk och psykisk flykt från din rutin kan resandet bli en rutin.
– Att resa är att fly, men ska inte bara vara en flykt.