Roms okända platser: slipp undan turisterna
Uppdaterad 2015-07-09 | Publicerad 2007-09-07
ITALIEN. Colosseum, Peterskyrkan, Vatikanmuseet.
Roms sevärdheter är välkända. Men det finns ett annat Rom. Här är smultronställena som gör den eviga staden levande.
Solen går snart ned över takåsarna. Jag strosar den smala gatan Via Margutta fram, njuter av det rosaskimrade skymningsljuset och den lena luften. Ateljéer, antikvariat och små klädbutiker lockar till stopp längs detta pittoreska stråk, som var en av filmskaparen Federico Fellinis favoriter. Fellini var inte ensam om att älska staden; hans kollega Pier Paolo Pasolini har också öppet gestaltat och förklarat sin kärlek till Rom. Jag stannar till vid det ganska nyöppnade utställningslokalen ? för möbelkollektionen Miami Swing.
Från en ateljé intill doftar det fränt av olja från en tavla som precis ställts ut att torka. Längs Via Margutta anordnas varje år en av Roms största utomhuskonstutställningar, ”Cento Pittori Via Margutta”.
Gatan slingrar sig vidare mellan de fashionabla shoppingkvarteren. En kostymklädd ung man med en enorm blombukett på vespans pakethållare sveper förbi mig när jag ska svänga upp för den branta backen mot Pincio. Blombuketten trillar av och vi hjälps åt att snygga till papperet.
Backen blir en utmaning i den kvardröjande kvällsvärmen men jag vet att den är värd det. För när solen går ned över Rom är terrassen här uppe en av stadens vackraste platser.
Nedanför breder Piazza del Popolo ut sig och längre bort glöder Peterskyrkan i det allra sista dagsljuset.
- Jag älskar Rom och jag upptäcker hela tiden nya nyanser i min stad. Staden förändras hela tiden och tycks outtömlig på spännande vinklar och vrår, säger Alessandro Moretti, som har bott i Rom i hela sitt liv.
Och Rom har smultronställen i överflöd. Kaféer, torg, fantastiska utsiktsplatser, färgstarka marknader, annorlunda muséer eller Tibern.
Grönskimrande skär floden genom staden. Då och då passerar en kryssningsbåt. En svag fläkt för med sig en doft av växtlighet blandad med aromen av kaffe från någon av barerna som ligger vid vattnet. Det får bli en kopp att ta med.
Jag korsar floden vid Tiberön, mitt emellan Trastevere och Roms historiska kärna. Ön är sammanbunden med fastlandet av de välvda broarna Ponte Fabricio och Ponte Cestio. Jag stannar en liten stund mitt på ön, dricker mitt kaffe och njuter av lugnet.
Lugnt är det inte på Porta Portese. Redan klockan sex på morgonen börjar kommersen på Roms största söndagsmarknad. Marknaden är en blandning av antikt, loppisfynd och outlet. Jag köper sandaler och espressokoppar, men mest pratar jag. Med mannen som säljer gigantiska kaniner och med damen som säljer knappar. Dagens fynd blir en panini med salsiccia som jag avnjuter på kanten av en fontän till tonerna av porlande vatten. Ett av alla ögonblick i Rom som stannar kvar i hjärtat.