Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Var fjärde svensk turist smugglar souvenirer

Publicerad 2014-11-17

Drygt var fjärde svensk turist har tagit med sig saker från vilda djur från utlandsresan.

Lika många vet inte om att souveniren kan vara olaglig att ta hem, visar en ny undersökning från Världsnaturfonden.

– Det mesta är prydnadssaker, vårt sug efter något fint får stora konsekvenser för andra länder, säger Mats Forslund på Världsnaturfonden.

I undersökningen Smugglar svenska turister elfenben? har tusen personer tillfrågats om sina resevanor, och drygt var fjärde person som svarat, 28 procent, säger att de tagit med en produkt gjord av vilda djur hem från en resa utomlands.

Det kan röra sig om elfenben, tigerskinn, noshörningsprodukter, djurtänder, uppstoppade djur, snäckor och koraller.

Prylar som ofta kräver tillstånd för att föra med sig hem. Smugglingen kan ge allt från böter till i grova fall fängelse.

– För att inte riskera att bli en ofrivillig smugglare och åtalas för smugglingsbrott är det viktigt att vara försiktig. Köp aldrig elfenben och avstå från souvenirer av vilda djur, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på WWF, Världsnaturfonden.

Vill stoppa köpen

Men långt ifrån allas turistköp beslagtas. Över hälften av de tillfrågade i undersökningen som WWF har gjort har ärvt elfenben, och hela 27 procent har köpt med sig elfenben hem. 11 procent har köpt det på auktion.

Elfenben som köps i exempelvis Thailand kommer ofta från elefanter som tjuvjagats i Afrika. Enligt WWF skjuts en elefant varje kvart i de afrikanska länder där tjuvjakten är vanligt förekommande, som Tanzania.

Elfenbensprodukter i en souvenirbutik Namibia.

– Tjuvjakten på våra flaggskeppsarter har ökat dramatiskt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Organisationen ordnar för tredje året i rad informationskampanjen ”Stoppa tjuvjakten” för att stoppa konsumtionen av tjuvjagade föremål. Man ger även ekonomiskt stöd till parkvakter och anti-tjuvjaktspatruller i flera länder.

Hoppas de ändrar sig

Och trots att det i undersökningen som WWF gjort i samarbete med Cint framkommer att var fjärde turist, 25 procent, kan tänka sig att ha en skulptur eller ett smycke av elfenben hemma så tror Mats Forslund att det finns de som ändrar sig om de vet hur djuren behandlas.

– Jag tror att de flesta tänker ”jag köper något annat” när de väl får veta var sakerna kommer ifrån. Det är inte så kul ändå att köpa souvenirer som man riskerar att ofrivilligt ha smugglat in, säger han.