Unga tiger om sexövergrepp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-11

Två av fem unga utsatta för övergrepp av jämnåriga

Många unga som utsätts för sexuella övergrepp berättar inte för någon vuxen.

40 procent pratar bara med någon jämnårig – inte sällan mot löfte att förtroendet inte förs vidare.

– Alla behöver inte berätta allt för sina föräldrar. Men de som mår riktigt dåligt behöver ofta en vuxen att prata med, säger Gisela Priebe, doktorand i barn- och ungdomspsykiatri.

Bland ungdomar som går sista året på gymnasiet har 40 procent av ungdomarna utsatts för sexuella övergrepp av jämnåriga. De allra flesta har pratat med någon vuxen om det de utsatts för – men långt ifrån alla.

Det visar en avhandling från Lunds universitet.

– Det som är nytt här är att ungdomar pratar med ungdomar. 40 procent har enbart pratat med en jämnårig, säger Gisela Priebe, psykolog och doktorand i barn- och ungdomspsykiatri.

”Alla behöver inte en terapeut”

Hennes avhandling tar upp alla former av sexuella övergrepp – från blottning och tafsande till ofrivilliga samlag. De allvarligaste övergreppen – samlag, analsex eller oralsex mot sin vilja – har 13,5 procent av de kvinnliga sistaårsgymnasisterna utsatts för. Bland killarna är motsvarande siffra 5,5 procent. Och det är också de som varit utsatta för de grövsta formerna av övergrepp som mår sämst.

– Alla som varit utsatta för tafsande behöver inte gå till terapeut. Och alla 18-åringar behöver inte heller berätta allt för sina föräldrar. Men de som verkligen mår dåligt behöver en vuxen att prata med, säger Gisela Priebe.

Mer lyhördhet

Hon önskar att alla som möter ungdomar var medvetna om hur vanligt det är med sexuella övergrepp i den här åldern – och därmed kunde vara mer lyhörda. Det gäller inte bara mammor och pappor, utan även personal på ungdomsmottagningar, kuratorer, skolpersonal.

– Det är upp till ungdomen om hon eller han vill prata. Men de behöver en signal om attt de faktiskt kan berätta. Speciellt viktigt är det för killarna, dem ser man ofta bara som förövare, säger Gisela Priebe.

Följ ämnen i artikeln